Actualitat

“Després de 10 anys de procés, Catalunya és més dependent que mai en aigua, energia i inversions”

20 febrer 2024

Debat de política general al Parlament de Catalunya.

El president del Grup Socialistes i Units per Avançar, Salvador Illa, ha recordat que “no és culpa del govern” que Catalunya pateixi la pitjor sequera de la historia recent, “però sí que ho és que el país no estigui preparat per fer-hi front”.

“És culpa del govern, dels governs dels darrers 10 anys, que no han fet els deures, ni amb Mas, ni Puigdemont, ni Torra ni amb Aragonès; per això som on som. Quin és el resultat de 10 anys de procés? Avui Catalunya és més dependent que mai en aigua, energia i inversions”, ha lamentat Salvador Illa en la seva intervenció en el ple monogràfic sobre sequera.

També ha constat que el govern no ha tingut la celeritat deguda a l’hora d’aplicar les inversions necessàries: “El govern hauria de deixar-se ajudar i seria positiu que Aragonès convoqués els diferents grups, en el format que consideri oportú”. “Catalunya estarà a l’alçada i, tant de bo, el govern d’Aragonès també ho estigui. Si podem, ajudarem”.

Salvador Illa ha demanat més “humilitat” al conseller Mascort, preguntant “per què som on som si les coses s’han fet tan bé” i recordant que vindrà “aigua de Sagunt amb l’esforç i la generositat del govern d’Espanya”. “El camí és la col·laboració”, ha afegit, demanant que no es confrontin sectors ni es permeti que hi hagi destrucció de teixit productiu. “Catalunya no pot renunciar a generar prosperitat”.

Salvador Illa ha reivindicat que “els catalans no malbaraten aigua” i ha apostat per desvincular la disponibilitat d’aigua de la pluja, mitjançant la regeneració i la dessal·lació. Així mateix, ha destacat que el pla de sequera no pot ser una “camisa de força” i que cal aplicar-lo amb proporcionalitat, flexibilitat i sentit comú.