Actualitat

“Catalunya està a la cua en renovables després de 10 anys perduts”

30 novembre 2021

Sílvia Paneque i Alícia Romero al Parlament de Catalunya

La diputada i consellera alternativa de Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha lamentat avui que “Catalunya està a la cua en matèria d’energies renovables després de 10 anys perduts”, una situació que “empitjorarà” amb el decret aprovat pel Govern en aquesta matèria, que aquesta setmana arriba al ple del Parlament per la seva convalidació.

Sílvia Paneque ha comparegut en roda de premsa al Parlament amb la portaveu del Grup Socialistes i Units per Avançar, Alícia Romero, per detallar la proposta del Govern Alternatiu en matèria de renovables i explicar el rebuig del grup parlamentari al decret sobre renovables aprovat pel Govern: “Demanem que es tramiti com a projecte de llei per poder fer esmenes i millorar el text”.

“Som una CCAA tradicionalment industrial, tenim el petroli del segle XXI, que és el sol i el vent, però estem a la cua de l’Estat, amb la meitat del consum en renovables del que hauríem de tenir”, ha explicat, detallant que “l’alternativa a la transició ecològica son fins a 13 línies de molt alta tensió o seguir amb fòssils i nuclears”.

Sílvia Paneque ha criticat la “paràlisi absoluta en renovables a Catalunya, amb només 1 aerogenerador instal·lat en 10 anys”, i ha defensat la proposta dels i les socialistes. Aquestes són les principals mesures:

Articular un sistema just i equilibrat, de consens amb els diferents territoris, que inclogui la participació de la ciutadania i de tots els agents implicats:

  1. Creació d’un fons de cooperació local específic de 13 M€ per municipis productors nets d’energies renovables.
  2. Preferència dels municipis productors nets d’energies renovables en les subvencions de concurrència competitiva de la Generalitat.
  3. Programes de rehabilitació de cascs antics en municipis productors nets d’energies renovables, per activar l’economia local.
  4. Bonus Verd per promoure la participació del sector privat en projectes locals per abaratir l’oferta d’energia a veïns i empreses.

Articular un marc clar, estratègic, que ofereixi seguretat jurídica per impulsar decididament el desplegament de les renovables:

  1. Planificar l’ordenació territorial amb un mapa d’energies renovables a Catalunya, sota criteris de menor afectació i major eficiència.
  2. Suport explícit i immediat a nous Plans de Barri per a l’eficiència energètica.
  3. Obligació de reservar una part del territori municipal per a la instal·lació de plantes d’energies renovables.
  4. Desplegament de les energies renovables a les administracions públiques.

Ple del Parlament

Alícia Romero ha detallat les iniciatives del grup parlamentari en el ple que comença aquest dimarts, com la interpel·lació per conèixer quina és la situació sanitària després d’anys de retallades que no s’han revertit en l’àmbit de l’atenció primària i les llistes d’espera que no minven. També hi haurà una interpel·lació sobre reactivació econòmica “per posar les bases del nostre model turístic a Catalunya: més sostenible, de més qualitat i centrat en generar riquesa i llocs de treball estables”.

D’altra banda, ha explicat que “en aquest ple preguntarem al Govern sobre el cessament de l’activitat de l’empresa Mahle de Vilanova i la Geltrú, i el tancament que vol fer el Govern de les incineradores a través d’una llei de mesures fiscals i financeres”.

Alícia Romero també ha traslladat el condol del grup parlamentari a la família i entorn de l’excursionista de Camprodon mort i dels quatre morts en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona: “Estem colpits per aquesta situació”.

Documents

Les fotos de la roda de premsa de Sílvia Paneque i Alícia Romero

Roda de premsa al Parlament

El tweet destacat