Actualitat

Cambrils necessita -i mereix- estabilitat

19 juny 2024

Cambrils - Alfredo Clúa

Imagini’s vostè, amable lector, que forma part d’una comunitat de veïns. Imagini que cada dos per tres estan canviant la junta, que el president no dura ni uns mesos, que les prioritats i els ordres del dia salten o es rectifiquen constantment, que impera el desordre, les discussions estèrils, les recriminacions mútues. Una cosa estaria claríssima: que aquesta comunitat de veïns no avançaria en res. Més aviat retrocediria en tot. És evident, no?

Igual passa en un ajuntament democràtic. Dic això perquè aquesta setmana diverses informacions han tractat sobre possibles discrepàncies a l’equip de Govern del consistori cambrilenc.

Davant d’aquesta tessitura, des del respecte, vull afirmar diverses qüestions.  

Primera, soc l’alcalde de Cambrils, de tots i totes els cambrilencs i cambrilenques. Vaig dir el dia que vaig assumir la responsabilitat de l’alcaldia que no venia a ser alcalde d’una part, sinó de tot el poble de Cambrils. També d’aquells que, legítimament, discrepen de les meves posicions.  

Segona, ser alcalde vol dir exercir el lideratge en benefici del bé comú. No defujo aquesta responsabilitat, al contrari, l’assumeixo. Per tant, faig una crida a tothom a consolidar allò que ens uneix. I què és això que ens uneix? Doncs, per exemple, deixar enrere definitivament les pica-baralles i els retrets per sumar tots i totes junts, sense apriorismes, en benefici de Cambrils. Posar punt i final al desori que vàrem heretar fruït de lustres d’inestabilitat i canvis constants. Fixar i executar, amb un full de ruta perfectament realitzable, els canvis necessaris per portar Cambrils allà on es mereix: ser un municipi amb un nivell de qualitat de vida d’excel·lència.

És obvi que això no s’aconsegueix en un dia. És evident que en un Govern de coalició -format per quatre forces polítiques diferents- sempre hi ha discrepàncies legítimes i criteris diferents. Però és obvi també i evident que el soroll no ajuda i que les recriminacions no consoliden res de positiu. Reivindico, per tant, el treball lleial i honest de tot el meu equip de Govern, de tots els regidors i regidores sense excepcions, en la seguretat que sabrem resoldre les diferències i accentuar els punts d’acord que ens permetin avançar.

El pitjor que hem patit a Cambrils aquests darrers anys és la inestabilitat i el populisme. No podem tornar a mirar enrere. Fora un error que aquesta preciosa ciutat no es pot permetre. Els temps de les vanitats i dels canvis permanents no tornaran mai. Almenys mentre jo sigui alcalde.

Mireu, vull compartir amb vosaltres unes declaracions de qui va ser secretari personal del president Tarradellas, quan estava a l’exili. Deia aquest home unes paraules que mai he oblidat. Preguntat sobre que hagués fet el president en un context de crisi determinat, el seu secretari fa ser fulminant i va respondre a l’instant: “deixeu de barallar-vos i poseu-vos a treballar que per això us han votat.” Sàvies paraules. Perennes paraules. Així s’ha construït Catalunya. Així s’ha construït el Cambrils que tan estimem.

Emprava a l’inici de l’article la metàfora de la comunitat de veïns. Ho sabeu tots els que esteu llegint aquestes línies. Quan un s’asseu amb els seus convilatans, parla des del respecte, busca punts d’acord i evita imposar-se a les braves  o guanyar per 10 a 0, aquella comunitat avança en la gestió de la seva convivència. Igual passa en política. Per això estic convençut, més encara avui que ahir, que els millors dies per Cambrils estan per venir…

Alfredo Clúa

Alcalde de Cambrils