Actualitat

Barcelona tindrà 219 espais per a gossos on podran anar deslligats

16 desembre 2022

  • L’Ajuntament inicia el desplegament de l’ordenança per establir els espais per a gossos a la ciutat
  • A la fi del 2023 s’habilitaran 103 zones compartides perquè els cans passegin sense corretja, que se sumessin a les 116 ja existents d’ús exclusiu per a ells

Barcelona continua amb el desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA). Aquesta norma, que busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat amb una alta densitat de gossos, comporta l’aprovació del Decret que establirà els espais reservats per als gossos: 219 en total.

Les zones d’usos compartits amb gossos (ZUC) s’activaran a finals del 2023. En total hi haurà 103 ZUC, que s’afegiran a les 116 àrees de gossos d’ús exclusiu existents a la ciutat. El 95% del veïnat tindrà un d’aquests espais a menys de deu minuts caminant de casa. La posada en marxa de les ZUC incrementarà, de forma notable, la superfície total disponible per a l’esbarjo dels gossos.

Al gener comença una campanya amb informadors a peu de carrer i al març es preveu l’aprovació definitiva de la normativa, que començarà a aplicar-se a finals del 2023.

Què són les ZUC?

Les zones d’usos compartits amb gossos són carrers, places, rambles, parcs o altres espais a la via pública on, en franges horàries de matí i tarda, es permetrà portar els gossos deslligats.

En total hi haurà 103 ZUC, una com a mínim a cadascun dels 73 barris. A l’Eixample, n’hi haurà vuit.

Un total de 219 espais de gossos

S’estima que a la ciutat hi viuen 180.000 gossos. Amb la incorporació de les ZUC tindran un total de 219 espais amigables.

  • 70 àrees de gossos: fins a 400 m2
  • 46 àrees d’esbarjo per a gossos: la meitat amb més de 700 m2
  • 103 zones d’usos compartits
  • Platja de gossos

Fomentar la convivència: una necessitat en una ciutat amb 180.000 gossos

A Barcelona, la tinença d’animals de companyia està molt arrelada i la presència de gossos no ha parat de créixer. La base de dades del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona indica que hi ha uns 180.000 gossos identificats (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia), dels quals uns 65.000 estan censats en el registre municipal. L’evolució dels gossos identificats amb xip mostra com han augmentat un 16% en 5 anys, en el període 2016-2021, una tendència que de mantenir-se equivaldria a que cada 20 anys la població canina es duplica.

Imatge: Imatges Barcelona / Vicente Zambrano