Actualitat

Acte polític amb Pedro Sánchez, Jaume Collboni i Lluïsa Moret (11/12/2022)

12 desembre 2022

Salvador Illa i Pedro Sánchez a Barcelona
Intervenció del primer secretari del PSC, Salvador Illa, a l'acte amb Pedro Sánchez, Jaume Collboni i Lluïsa Moret el diumenge 11 de desembre al Palau de Congressos de Barcelona

Bon dia, amigues i amics,

Bon dia, companyes i companys,

Una salutació mot especial per a les companyes i companys que ens seguiu a la sala annexa perquè no cabeu en aquesta sala, benvinguts i gràcies per ser aquí amb nosaltres.

Bon dia, Barcelona.

Bon dia, Catalunya.

Bon dia, Lluïsa. Companya, amiga, responsable de l’Àrea d’Organització del PSC i alcaldessa de Sant Boi. No es pot passejar per Sant Boi al costat de la Lluïsa. No es pot! Vaig estar a la Fira de la Puríssima amb el senador Poveda. ¡Oye, te paran en cada esquina!

Pero, es que me ocurre lo mismo cuando voy a Cornellà, cuando voy a Girona o cuando voy a Lleida. ¡No se puede andar con nuestros alcaldes, hay que reservar el doble de tiempo!

Bon dia, Jaume. Amic i company. Hem fet – has fet, estem fent, estàs fent – una molt bona feina a Barcelona. Barcelona, però, ha d’obrir una nova etapa, Jaume.

Una nova etapa que ha de liderar el PSC.

Una nova etapa que has de liderar tu.

Una nova etapa que liderarà Jaume Collboni a la ciutat de Barcelona.

Y buenos días, presidente. Secretario General, querido Pedro, gracias una vez más por estar con nosotros. Gracias por estar aquí, en el PSC, en tu Catalunya. Muchas gracias por todo lo que has hecho.

I bon dia, PSC. El PSC de sempre. El PSC ferm, sòlid, d’idees ben assentades. El PSC socialdemòcrata, d’esquerres. El PSC de la gent, de la bona gent, de la gent corrent. El PSC dels treballadors i les treballadores. El PSC constant, tenaç, perseverant. El PSC que il·lusiona, que dibuixa i conquereix el futur. El PSC dels fets, de les realitzacions concretes. El PSC dels drets i de les llibertats. El PSC feminista! El PSC arrelat al territori, a tot el territori de Catalunya.

A les comarques gironines, amb la Sílvia Paneque.

Al Camp de Tarragona, amb el Rubén Viñuales o la Sandra Guaita a Reus.

A Lleida, amb el Fèlix Larrosa.

A les Terres de l’Ebre, amb el Joan Càstor i l’incombustible Joaquim Paladella.

A la Vall d’Aran, amb els nostres companys d’Unitat d’Aran, amb els que renovarem protocol aquesta propera setmana, Paco Boya i Maria Vergés.

A les comarques centrals de Catalunya – sí, a les comarques centrals – a Manresa, al Bages, amb el Cristòfol Jimeno i l’Anjo; a Berga, amb l’Abel García; a l’Anoia, amb el Francesc Guisado i el Jordi Cuadras; a Osona, amb el Toni Poyato i el Pep Parés.

El PSC que està també al Penedès i al Garraf, amb el Joan Luis Ruiz, el Francisco Romero i l’Abigail Garrido.

El PSC metropolità, clar que sí. Al Barcelonès, amb la Núria Parlon, el Rubén Guijarro i la Filo Cañete.

A l’Hospitalet, Núria, amb tu liderant el projecte.

Als Vallesos, a tots dos Vallesos. Sabadell, Terrassa, Granollers, Mollet.

Al Maresme, amb Mataró i Pineda.

I al Baix Llobregat. Aquest Baix Llobregat que mai falla! Aquest Baix Llobregat que sempre hi és! Cornellà, Viladecans, Gavà, Sant Joan Despí.

I el PSC de Barcelona. De la Barcelona que avui ens acull amb en Jaume Collboni, amb el Ferran Pedret, amb el Carlos Prieto, amb la nostra gent que és a cada districte, que és a cada barri, que és a tot arreu.

Aquest és el PSC.

El PSC que es mulla.

El PSC que es compromet.

El PSC que s’implica.

El PSC que no es limita a assenyalar problemes. El PSC que els resol i els soluciona.

El PSC que no es limita a denunciar injustícies. Que canvia les coses perquè no hi hagi injustícies.

El PSC que no és del “tot o res”, sinó que va pas a pas. Com els municipis: carrer a carrer. Barri a barri. Ciutadà a ciutadà.

El PSC que no vol la confrontació per la confrontació. Que treballa per buscar consensos i per trobar acords.

El PSC que fuig de la divisió i que treballa per la unitat a Catalunya i més enllà de Catalunya.

El PSC que no crida. El PSC que escolta.

El PSC que no se recrea en el lío. Que intenta clarificar. Que intenta explicar y explicarse. Y que busca razonar también.

El PSC que no mira, que no vive, que no está anclado en el pasado. Que trabaja, que dibuja y que quiere conquistar el futuro.

El PSC tranquil. La força tranquil·la. La força tranquil·la que vol Catalunya. La força tranquil·la necessita Catalunya. La força tranquil·la que convé a Catalunya.

El PSC es la fuerza tranquila. La fuerza tranquila que se basa en las convicciones. En las convicciones socialdemócratas con cuatro puntos cardinales:

Primero, generar prosperidad a partir del trabajo, en el entorno de una economía de mercado pero, siempre, bajo la preminencia de las instituciones públicas.

En segundo lugar, con unas instituciones públicas fuertes democráticamente elegidas al servicio siempre de los ciudadanos. No de intereses particulares, de los ciudadanos.

En tercer lugar, buscando siempre más derechos sociales, con un Estado del bienestar: sanidad, educación, pensiones, querido presidente. ¡Qué cambio has dado a España! Cómo le has dado la vuelta al calcetín a este tema: las pensiones se van a revalorizar con la inflación. ¡Esto son derechos sociales!

I el PSC que cohesiona. La força tranquil·la que cohesiona, que vol que anem junts: Catalunya amb la resta d’Espanya i amb la resta d’Europa.

La força tranquil·la que uneix i que dialoga. Que mira a tot Catalunya, pensi com pensi cada català. Que parla amb tot Catalunya, digui el que digui cada català.

Presidente, querido Pedro, pactamos en su día que se abriría un diálogo entre Gobiernos, y tú has cumplido. Has abierto un diálogo entre gobiernos. Pactamos también que habría un diálogo entre catalanes y no lo quieren abrir. ¡Predican lo que no practican aquí en Catalunya, y cada día que pasa su credibilidad se reduce! El diálogo se predica y se practica también entre catalanes.

La fuerza tranquila que mira hacia adelante. Que mira al futuro. La que no está anclada en el pasado. La que quiere pasar página, a una década perdida. La que huye del resentimiento. Quant ressentiment encara tenen alguns a Catalunya. I, a vegades, el barregen amb una certa actitud d’arrogància moral. Nosaltres fugim d’això. Aquest no és el camí que convé a Catalunya.

La fuerza tranquila que ofrece una alternativa. Una alternativa a un Govern, el de la Generalitat, fracassat, col·lapsat, desnortat i dèbil. El més dèbil de la història de l’autogovern de Catalunya. Una alternativa basada en la política útil: respectuosa – com és d’important, Jaume, el llenguatge polític. Com és d’important tenir educació en el llenguatge polític.

Política útil que vol ser i que és constructiva. I política útil que és creïble.

La força tranquil·la que vol ordenar, que vol endreçar la política catalana. La força tranquil·la que ordenarà i endreçarà la política catalana. Amb unes institucions malmeses per aquesta pugna, per aquesta baralla constant entre partits independentistes.

La fuerza tranquila que tiende la mano para que los catalanes no paguen los platos rotos de un gobierno de la Generalitat fracasado.

La fuerza tranquila que no cae en las provocaciones de algunos que insultan. Que después de haber hundido a Catalunya, aún quieren dar lecciones de lo que tenemos que hacer.

La força tranquil·la que treballa seriosament perquè Catalunya tingui uns pressupostos aprovats l’any vinent. Amb papers, amb números, amb mètode. No a batzegades, no a cops de volants, no amb un “ara sí, ara no, ara amb tu sí, ara amb tu no”.

La força tranquil·la que és la garantia que Catalunya tindrà un pressupost l’any vinent. Però un bon pressupost. I he de dir, companyes i companys, som al principi de les converses. No estem ni a meitat de camí. I he de dir també: l’equip negociador que encapçala l’Alícia Romero i el Jordi Riba em traslladen quina és la situació i hi ha quatre conclusions que podem extreure, i les he de dir amb tota confiança i amb tota sinceritat.

La primera: tenim un Govern a Catalunya que fa poca feina. Treballen poc. Ens hem d’esforçar una mica més. Cal treballar una mica més, que el moment és complicat.

Tenim un Govern a Catalunya que planifica poc. Que les coses les té poc pensades, que improvisa massa. Cal tenir una direcció clara cap a on volem portar el país.

Tenim un Govern a Catalunya massa neguitós, amb massa presses, amb massa nervis. La força tranquil·la.

I tenim un Govern a Catalunya amb una actitud massa desídia. A vegades una mica opaca fins i tot. Que indueix a desconfiar. Que inspira a vegades poca credibilitat quan estem afrontant una negociació tan seriosa.

Somos también, presidente, la fuerza tranquila orgullosa de formar parte del Gobierno que tú presides. Porque es una fuerza tranquila, la del PSC, que quiere una Catalunya unida al resto de España. Que quiere la mejor Catalunya en la mejor España.

Somos una fuerza tranquila, orgullosa de todos los ministros de tu Gobierno, pero me vas a permitir que mencione a Miquel Iceta – a mi querido Miquel Iceta – y a Raquel Sánchez, que están haciendo un magnífico trabajo en tu Gobierno.

Una fuerza tranquila que está orgullosa también de la presidenta del Congreso, Meritxell Batet; de la portavoz del Senado, Eva Granados; de los diputados y diputadas en el Congreso, coordinados por Pepe Zaragoza.

Y una fuerza tranquila, presidente, orgullosa de tu trabajo. Muy orgullosa de tu trabajo. Muy orgullosa de que digas basta al chantaje de la derecha, que lleva bloqueando la renovación del poder judicial durante cuatro años. ¡A partir de ahora, las lecciones de constitucionalismo, las lecciones de patriotismo, las vamos a dar los socialistas! ¿Qué se han creído? ¿Qué se han pensado? ¡España es de todos! La Constitución se cumple entera, y digo esto desde una parte de España que ha sufrido un embate serio al marco de convivencia, que hemos parado entre todos y que ha fracasado, pero lo digo desde este territorio: cuidado con jugar con la Constitución. ¡A partir de ahora, las lecciones de constitucionalismo y de patriotismo las vamos a dar los socialistas!

Y estamos orgullosos también, presidente, de tu tesón y de tu trabajo. Y nos acordamos de los que escribían y hablaban a finales de verano del otoño apocalíptico que nos venía. Pues tres datos:

La inflación más baja de la Eurozona: España, presidente Pedro Sánchez.

La perspectiva de crecimiento más importante: España, presidente Pedro Sánchez.

El mercado de trabajo más vigoroso de los últimos quince años: España, presidente Pedro Sánchez.

¡Esto son datos! ¡Esto son datos, no son opiniones! Esto es gracias a tu trabajo y a tu tesón.

Nos sentimos también orgullosos, presidente, de que tu prioridad sea la mayoría de los ciudadanos. Los trabajadores y las trabajadoras. La clase media. Que a la hora de tomar una decisión ellos estén en el primer lugar de tus preocupaciones.

Nos sentimos también orgullosos de la presencia de nuestro país – de tu presencia, de la presencia de tu Gobierno – en Europa, en la OTAN, en los organismos multilaterales en momentos complicados. Con políticas serias, sin hacer grandes aspavientos, trabajando, día a día, ganándote las cosas.

Nos sentimos, esta fuerza tranquila que somos los socialistas, orgullosos de que trabajes por una España plural y diversa. Que en su diversidad y en su pluralidad encuentra su fortaleza.

Nos sentimos también muy orgullosos de que no hayas caído y no caigas en el error de pensar que el tiempo, solamente el tiempo, soluciona las cosas. Que mires a los problemas. Que los enfrentes. Que lideres, que propongas, que actúes. Mirando siempre al futuro, no al pasado. Pero no al futuro de mañana o del mes que viene, al futuro de diez años, a una década vista. Y que, además, estés superando este rencor de hace cinco años, ignores estos insultos de ayer – vamos a recordar una cosa muy sencilla: el gobierno legítimo es el que votan los ciudadanos en España, a ver si se enteran.

Nos sentimos muy orgullosos de que con tu trabajo y con tus políticas, Catalunya, hoy, esté no mejor, mucho mejor que hace cinco años, que hace tres años, que hace dos años y que hace un año. Y que lo hayas hecho buscando el reencuentro. Buscando el reencuentro de los catalanes con nosotros mismos y de los catalanes con el resto de españoles. Y que lo hayas hecho, sí, con diálogo, con generosidad. No ingenuidad, generosidad. Hay todavía instrumentos, muchos instrumentos, para frenar intentos que pueda haber de romper el marco de convivencia. Generosidad toda, ingenuidad ninguna.

Y que lo hagas, sobre todo, presidente, con determinación. Y nos sentimos orgullosos de que hayas hecho un PERTE de automoción que permite que la industria automovilística, tan importante en Catalunya, mire a su futuro y pueda competir con todas las garantías. De que el cierre empresarial más importante que ha habido en la historia reciente de Catalunya, el de Nissan, se haya resuelto en colaboración con otros gobiernos y con pactos con los sindicatos. De que cuando te reúnes con la multinacional CISCO pienses en Barcelona para que tenga el diseño de los chips del futuro.

De que se invierta en cercanías. De que se invierta en el corredor mediterráneo. Y de que se ponga Barcelona, Catalunya y España en el mapa con este corredor de hidrógeno verde que sellaste estos días con los franceses y con los alemanes.

Que generes prosperidad en España y en Catalunya, y que refuerces los derechos con la gratuidad del servicio de cercanías, con el Ingreso Mínimo Vital, con las pensiones o con la revalorización del salario mínimo. Es decir, más prosperidad y más derechos para las clases trabajadoras y medias.

Aquesta és la força tranquil·la. Aquesta és la força tranquil·la del PSC. Aquesta força tranquil·la, aquest PSC, Jaume, és imparable. I tu, Jaume, ets part d’aquesta força tranquil·la. Conec bé – crec que molt bé – el Jaume Collboni. Més, crec, que molts de vosaltres. Hem treballat junts, hem gaudit junts, hem discutit, hem rigut, hem patit també, a vegades també ens hem emocionat plegats.

El Jaume Collboni és un treballador. Té un passat sindical actiu a favor del treball. En Jaume Collboni, i això té valor dir-ho avui, és una persona que estima les institucions. Que no les desmereix mai. Que no se n’aprofita mai com d’altres a vegades fan. En Jaume Collboni no és un home d’espectacles, és un home de feina, de feina d’equip. I en Jaume Collboni és un home que té sempre una mirada a l’esquerra, en els que més ho necessiten.

Jaume, aquesta força tranquil·la es posa avui en marxa. Es posa en marxa per obrir una nova etapa a Barcelona.

Esta fuerza tranquila se pone hoy en movimiento, y se pone en movimiento para abrir una nueva etapa en Barcelona.

Para abrir también una nueva etapa en Catalunya.

Volem guanyar i volem governar Catalunya.

Queremos ganar y queremos gobernar.

Ganaremos y gobernaremos Catalunya.

Y se pone en marcha, presidente, para garantizar que en España siga habiendo un gobierno progresista presidido por ti. Porque es lo que le conviene a Barcelona.

Es lo que le conviene a Catalunya.

Es lo que le conviene a España.

Empezaremos en Barcelona, continuaremos en Catalunya y acabaremos en España.

Barcelona, Catalunya, España.

Hoy, aquí, se pone en marcha esta fuerza tranquila imparable. Sin prisas, pero sin pausas. Sin gritar, hablando. Con emoción, pero también y, sobre todo, con argumentos y con razones. Convenciendo, no imponiendo. La misma fuerza tranquila que llevó a la alcaldia a Narcís Serra. La misma fuerza tranquila que llevó a la alcaldia a Pasqual Maragall. La misma fuerza tranquila que llevó a la alcaldia a Joan Clos. La misma fuerza tranquila que llevó a la alcaldia a Jordi Hereu.

¡Esa misma fuerza tranquila, Jaume, te hará a ti alcalde de Barcelona!

¡La misma fuerza tranquila que llevó a la presidencia de la Generalitat a Maragall y a Montilla llevará al PSC a ganar y a presidir la Generalitat!

¡Y esa misma fuerza tranquila, presidente, va a saber reconocer tu trabajo, lo que has hecho por Catalunya y España, y te va a dar una mayoría que muchos todavía ni se piensan!

¡Muchas gracias y estamos contigo, presidente!