El president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Ferran Pedret, ha assegurat que “la millor garantia per mantenir el caràcter democràtic del projecte europeu és aprofundir en el seu caràcter social”. Així ho ha dit en la setmana que es commemora el Dia d’Europa, “enmig d’un context geopolític complex, especialment pels interessos de la ciutadania europea”.
Durant la sessió de control en el ple del Parlament, ha advertit que “hi ha una amenaça al projecte de construcció europea que, amb tots els seus defectes i mancances, ha permès desenvolupar en el nostre continent una unió política amb un model econòmic i social que ha permès un espai de prosperitat compartida i de pau que val la pena preservar”. En aquest sentit, ha celebrat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, hagi intensificat la seva agenda europea reunint-se amb la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Teresa Ribera, i amb el president del Consell Europeu, António Costa, ja que cal “contribuir a impulsar una Europa més federal, democràtica i social”.
En la seva resposta, el president ha defensat que “la majoria dels ciutadans creuen que la resposta és més Europa“. “Una Europa que s’ha de federalitzar amb un full de ruta clar”, ha manifestat, i ha assegurat que des del Govern es contribuirà a “enfortir al projecte europeu”.
PREGUNTES AL GOVERN
El diputat Manel Ezquerra ha interpel·lat sobre les actuacions previstes pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per donar resposta als danys ocasionats per les calamarsades i altres fenòmens meteorològics extrems recents, i per garantir la continuïtat de l’activitat agrària i ramadera a les zones afectades de Catalunya.
Les darreres setmanes, diverses comarques de les més productives agrològicament del país han patit greus episodis de pedregades. “Els danys a les explotacions agràries són molt importants, especialment en cultius de fruita dolça, cereals i vinya, entre altres. Parlem de pèrdues econòmiques que en molts casos se sumen a una situació ja molt compromesa per les gelades del 2022, la sequera persistent d’aquests darrers tres anys, l’increment de costos de producció i les conseqüències del canvi climàtic que ja no és una amenaça de futur, sinó una realitat del present. Molts pagesos ens han expressat la seva angoixa”, ha explicat.
El conseller Òscar Ordeig ha assegurat que “necessitem protegir-nos per estabilitzar i augmentar les produccions agràries també per disminuir els costos de producció”. “El futur implica invertir més i millor. I, per tant, 30 milions d’euros pactats amb el grup d’Esquerra Republicana, d’aquests han d’anar ajuts als productors, ajuts a les cooperatives i a les centrals que també tindran dificultats, i sobretot, tant o més important que això, inversió en xarxes antipedra, regs antigelada, o evidentment modernització de regadius”.
La diputada Núria Navarro ha preguntat sobre la gestió de les proves d’accés a la universitat per aquest any. Que “responen a la voluntat d’adaptar el sistema educatiu als nous enfocaments pedagògics, fent que les proves siguin més representatives dels coneixements i competències que s’han impartit al llarg de batxillerat”.
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha explicat que la convocatòria d’enguany incorpora quatre matèries noves i que ha portat a gestionar 35 matèries d’objecte d’examen i que els mateixos s’han realitzat per part de més de 260 professors, amb més de 43.000 alumnes prematriculats. “Participaran més de 2.700 docents, 221 tribunals que estaran distribuïts per més de 30 municipis i amb més de 1.400 aules que estaran obertes durant els dies que realitzen les PAU”, ha detallat.
Per últim, la diputada Judith Alcalà ha preguntat sobre les principals línies d’actuació del Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), creat per la Conselleria de Drets Socials. Es tracta d’un espai que “aglutina veus diverses del món acadèmic, professional, identitats socials” i que té l’objectiu de “pensar el futur del nostre sistema de serveis socials”.
“A Catalunya destinem cada any més recursos públics als serveis socials, una política clau de l’estat de benestar i una expressió de compromís de tothom. Compromís amb la cohesió i també amb la justícia social”, ha expressat la diputada Alcalà. En la seva resposta, la consellera Mónica Martínez ha explicat que aquest comitè d’experts “s’estructura en set grups”, cadascun dels quals té l’encàrrec de presentar un informe en 10 mesos abordant alguns dels principals reptes que tenim com a país en l’àmbit social.