Actualitat

“L’impuls de Granada per al futur de la Unió Europea”. Javi López.

14 novembre 2023

"L’impuls de Granada per al futur de la Unió Europea". Javi López.
Javi López és diputat socialista al Parlament Europeu. 

 

Fa unes setmanes va tenir lloc a Granada una de les cimeres més importants pel futur de la UE. Una reunió informal dels caps d’Estat que va ser decisiva per iniciar els debats sobre assumptes transcendentals per al futur d’Europa, com ho són l’ampliació de la Unió, la modernització de la seva política industrial i comercial, i els avenços cap a una política comuna de migració i asil.

Els líders europeus van assolir un acord al voltant del Reglament de Crisi, un avenç rellevant per aprovar un nou Pacte de Migració i Asil que permetrà gestionar de manera més equitativa, humana i eficient els fluxos migratoris que arriben a les costes europees. Tal com sempre hem defensat els i les socialistes, cal establir una política migratòria de solidaritat amb els països que es troben en la primera línia, i invertir més i de manera més sostinguda als països d’origen i trànsit, i combatre les màfies que trafiquen amb les persones migrants.

La cimera també va establir prioritats en l’agenda estratègica de la Unió Europea centrades a enfortir l’autonomia estratègica oberta i reforçar el lideratge global de la UE en sectors com l’energia, la salut o l’alimentació. Durant la pandèmia o amb els efectes de la guerra d’Ucraïna, vam viure les vulnerabilitats del nostre sistema industrial, per això, assegurar l’autonomia estratègica és clau per poder garantir ser un actor en el món geopolític del futur sense dependències de tercers. En aquest sentit, caldrà identificar aquells béns, serveis i tecnologies que es podrien reforçar en les indústries d’aquí a 2030 per garantir un model econòmic europeu més cohesionat, innovador i interconnectat.

Durant la trobada, també es van plantejar qüestions de futur per a la Unió Europea com l’ampliació. Es va acordar ajudar als Estats candidats a accelerar les seves reformes per complir els criteris d’ingrés. Per garantir l’èxit de l’ampliació no es poden fer diferències i no podem acceptar incorporacions a diferents velocitats, ni membres de primera o segona classe. Cal establir un procés clar i basat en mèrits que incentivi als països candidats a emprendre les reformes necessàries, sobretot pel que fa a la lluita contra la corrupció i el respecte a l’estat de dret. A banda cal una Unió Europea més àgil i més eficaç, i per això, és imprescindible limitar l’ús del veto que paralitza la presa de decisions, i dur a terme altres transformacions de la nostra arquitectura institucional, que inevitablement ha de ser diferent en una Europa amb nous Estats.

L’impuls de la presidència espanyola de torn de la UE ha estat clau per obrir aquest debat sobre la UE del futur, l’ampliació garanteix la pau, la seguretat, l’estabilitat i la prosperitat dins del nostre continent i respon a una visió estratègica que fixa les bases per a una Europa més pròspera, competitiva i cohesionada.