Actualitat

“Endavant amb la igualtat”. Lídia Guinart.

11 juliol 2023

"Endavant amb la igualtat". Lídia Guinart.
Lídia Guinart, diputada del PSC al Congrés i portaveu del Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere del Grup Parlamentari Socialista durant la XIV Legislatura. 

 

Aquesta Legislatura ha estat marcada per una nova embranzida de la igualtat real entre dones i homes, tot i les diferències en alguns plantejaments amb el soci de govern. Legislativament, les prioritats han estat la lluita contra la violència masclista i l’avanç en els drets de les dones, tant pel que fa als drets sexuals i reproductius com als drets laborals.

La violència masclista existeix i la seguim combatent. El Pacte d’Estat subscrit al 2017 s’ha dotat amb més pressupost i ha estat renovat en el seu compromís polític i institucional, tot i que el final de la legislatura no ha permès acabar d’enllestir la seva actualització. El nou informe recollia aspectes com la violència econòmica en totes les seves formes, la violència en l’àmbit digital o l’accés dels menors a la pornografia. De l’acord de renovació se n’ha despenjat la ultradreta negacionista amb la que el PP està pactant governs arreu d’Espanya i a la que està fent concessions que posen en greu perill la seguretat de les víctimes. D’altra banda, hem avançat en els drets de les persones orfes de violència de gènere amb una llei impulsada pel grup parlamentari socialista de la mà de Fundación Mujeres.

El dret a l’avortament és avui dia un dret més i millor garantit gràcies a una reforma de la llei de 2010 que incorpora, entre d’altres qüestions, la capacitat de les menors de 16 i 17 anys d’accedir-hi sense permís patern, que el PP va derogar. I també perquè una altra llei, impulsada igualment pel grup socialista, protegeix les dones que volen exercir el dret a la interrupció de l’embaràs de l’assetjament que massa sovint estaven patint al voltant de les clíniques on acudien.

Encara en l’àmbit dels drets sexuals, la Llei de Garantia  Integral de la Llibertat Sexual conté  – més enllà de la part penal que el grup socialista ha modificat reconeixent l’error inicial- molts aspectes positius, encaminats a protegir millor les dones i a dotar-les de recursos i serveis en cas d’agressió. Com que la resta de grups polítics no van voler entendre que la prostitució és una forma terrible d’explotació i d’agressió sexual, els i les socialistes vam registrar una Proposició de Llei de caire abolicionista, que va rebre el suport de moltes organitzacions civils però que no ha pogut acabar de tramitar-se a les Corts. En canvi, sí que és llei una altra proposta del grup socialista que agreuja les penes per als delictes de tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual quan les víctimes procedeixin de conflictes bèl·lics o desastres naturals. El detonant van ser els casos de tràfic de dones que fugien de la guerra d’Ucraïna.

I la reducció de la bretxa salarial és un fet, tot i que en matèria de igualtat laboral encara queda camí per recórrer. Mesures importants com la reforma laboral o l’apujada del Salari Mínim Interprofessional, a més de la Llei de Igualtat Salarial, han fet que la incorporació de les dones al mercat laboral estigui batent rècords, que hi hagi més dones amb contracte a temps complert i de caire indefinit i que la bretxa salarial s’hagi reduït des de 2018 en gairebé cinc punts, segons dades de l’INE. Les dones, que solen tenir recorreguts laborals més curts i irregulars i pitjor remunerats, també han estat les principals beneficiades de l’apujada i la revalorització de les pensions.

Finalment, en termes de conciliació i corresponsabilitat, hem avançat i molt amb l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat, el Pla Corresponsables, així com l’increment de les dotacions pressupostàries per dependència i la cotització, ara sí, de les persones, fonamentalment dones, cuidadores.

Molt hem avançat i molt ens queda encara per continuar donant passes endavant. Els i les  socialistes som la garantia de que les dones no donarem ni una passa enrere en els nostres drets.