A continuació reproduïm el text de la moció:
El Grup Municipal Socialista, d’acord amb el Règim de Sessions Plenàries i Normes de Funcionament del Ple, presenta al Ple d’aquesta Corporació del proper 26 de juliol:
MOCIÓ PER INSTAR EL GOVERN DE LA GENERALITAT A PRENDRE LES MESURES NECESSÀRIES PER GARANTIR LA PREVENCIÓ, L’EXTINCIÓ D’INCENDIS I LA SEGURETAT CIUTADANA A LLEIDA
Exposició de motius
En els darrers anys, el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya ha dut a terme intenses reivindicacions denunciant la contenció econòmica i la manca d’inversions i de convocatòries de noves places per a cobrir la manca d’efectius i les jubilacions que tenen lloc. Totes aquestes mancances afecten directament sobre la prestació del seu servei i posen en perill la seguretat dels propis bombers, així com també de les persones que reben el seu auxili.
També és rellevant destacar les mancances de material, vehicles, i seguretat laboral. A tot això, cal afegir-hi els requeriments que es deriven del compliment de la normativa de prevenció de riscos per a garantir la protecció dels professionals en cas d’actuació.
La reclamació del cos de bombers també denuncia la pèrdua de poder adquisitiu que han patit al llarg dels darrers 10 anys (10% de retallada de sou el 2012, 15% de pèrdua en funció de l’IPC i la inflació, més la reducció de les pagues dels anys 2013 i 2014 que encara no s’han restablert del tot). A tot això cal sumar-hi l’efecte del Decret 74/2014 que va imposar la realització de 102 hores pagades per sota de l’hora ordinària, que sumades a la jornada estipulada en 1.688 h anuals, fa una jornada de 1.790 hores. Durant el 2018 els bombers professionals van haver de realitzar més de 500.000 hores extraordinàries per a mantenir els mínims legals per guàrdia, unes 250 hores per any i bomber, pagades també per sota del preu de les hores de la jornada laboral normal.
L’anàlisi de les mancances estructurals, de personal, etc. del cos de Bombers, va portar a l’elaboració del Pla estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i salvaments del Departament d’Interior per al Període 2017-2022 on s’identificava les necessitats i s’estructuraven en plans diferenciats per al seu desplegament. Aquest pla va ser aprovat per l’acord de govern 126/2016, de 27 de setembre, i suposava una valoració econòmica de la inversió necessària per dur a terme la globalitat del Pla estratègic de 207.178.059,30 euros.
Per a pal·liar la manca d’efectius, cal recordar que el desembre passat es va aprovar el decret de convocatòria de 250 places de bombers, decret validat pel Ple del Parlament el mes de gener. A aquesta xifra cal sumar-hi la previsió de convocatòria de 750 places més fins el 2022, 250 cada any, durant 4 anys, comptant la vigent, a les que cal sumar les 150 de la passada convocatòria de 2017.
Des del govern de la Generalitat s’ha manifestat la voluntat de desenvolupar aquest Pla per a revertir la situació i aplicar els recursos necessaris per desenvolupar les diferents accions durant els propers anys. També es va informar de la previsió d’aportar un increment del 67% en el pressupost dels Bombers per al 2019. La partida, de 53,2 milions i condicionada a l’aprovació dels comptes del Govern, inclou 18,7 milions per a infraestructures, entre elles la reforma i ampliació del parc de la Seu (amb un pressupost d’1.000.000 d’euros) i la construcció del nou parc de Seròs (800.000 euros). Els 34 milions restants serien per a la renovació de vehicles, vestuari i equipament.
La dependència dels parcs voluntaris no pot ser suficient en determinades circumstàncies, i fa necessari plantejar un model per al Cos de Bombers adequat a les necessitats de la ciutadania i d’acord amb els requeriments actuals. Sobretot, en un moment en què els parc de bombers voluntaris són cada vegada més precaris. “La majoria dels parcs estan buits i els efectius no tenen il·lusió. Tota aquesta situació provocarà el tancament de parcs”, segons declaracions del president de l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, en un diari local.
El passat mes de maig es van incorporar prop d’un centenar de bombers voluntaris als parcs de la Regió d’Emergències de Lleida i Aran, però, d’altra banda, el Departament d’lnterior ha començat el procediment per donar de baixa 90 bombers voluntaris a la província de Lleida amb l’argument que fa més d’un any que es troben inactius. Es tracta d’una decisió que es va prendre al Consell de Bombers Voluntaris, l’òrgan col·legiat adscrit a la direcció general del cos, per regularitzar i reestructurar la situació dels efectius no professionals i basada en l’article 13 del reglament dels Bombers Voluntaris, que regula els procediments de baixa. Aquesta notícia, feta pública a principis de juliol en plena època de risc d’incendis i en un moment en què, segons el mateix cos de bombers, falta personal, és preocupant.
En aquest context la Paeria demana al Govern de la Generalitat que es mantinguin tots els efectius possibles en un context d’alerta màxima per incendis.
ACORDS:
1.- Donar suport a les reivindicacions del cos de Bombers de la Generalitat per garantir unes condicions laborals dignes.
2.- Donar suport a les reivindicacions de I’Associació de Bombers voluntaris de Catalunya (Asbovoca).
3.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a treballar de forma interdisciplinària la gestió, la prevenció i l’extinció d’incendis, especialment amb el departament d’Agricultura.
4.- lnstar el Govern de la Generalitat de Catalunya a donar compliment al Pla Estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’lncendis i Salvaments del Departament d’lnterior per al període 2017 -2022, així com al nou pla 2025, a partir de les partides pressupostàries previstes.
5- Instar al Parlament de Catalunya a l’elaboració d’un Acord de País que permeti tenir un servei d’Emergències d’acord als estàndards de qualitat i seguretat adients a cada moment.
6.-Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a atendre adequadament les necessitats territorials de la demarcació de Lleida, una de les més afectades per la manca d’efectius.
7.- Traslladar els següents acords al Departament d’lnterior, al Departament d’Agricultura, als grups polítics del Parlament de Catalunya, als parcs de Bombers de la demarcació territorial de Lleida, a les seccions sindicals de Bombers de la Generalitat d’UGT, CCOO, CSIF, CSC i CATAC i a les entitats municipals de Catalunya.