Enguany que se celebra el 80è aniversari de l’inici de l’Exili Republicà, el Govern de l’estat ha posat en marxa mesures per reivindicar aquest llegat, com els actes d’homenatge a Manuel Azaña i Antonio Machado el passat 24 de febrer o la designació del 5 de maig com a “Dia d’homenatge als deportats i morts a Mauthausen i d’altres Camps i a totes les víctimes del nazisme a Espanya”
També es troba la publicació el passat 9 d’agost al BOE del llistat de 4.427 persones que van morir al camps de concentració nazi de Mauthausen i Gusen entre 1940 i 1945. Aquesta mesura, que compleix una de les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica (de la qual enguany es celebra el 12è aniversari), permetrà que les persones repressaliades puguin ser incloses en el registre de morts, estatus que encara no en tenien, reparant així la seva memòria.
Entre aquests noms, trobem el del palauenc Pedro Casañas Codina, que va néixer i va viure a Palau-solità i Plegamans. L’any 1939, a les acaballes de la Guerra Civil, es va exiliar a França per evitar ser repressaliat pels franquistes. Allà el varen capturar els nazis i el portaren al camp de Gusen on va morir el 21 de desembre de 1941.