L’Ajuntament d’Esplugues va aprovar ahir en el Ple Municipal una declaració institucional amb motiu del Dia Contra la LGTBfòbia, que es va celebrar el passat 17 de maig. Tal i com cita i a mateixa declaració volem fer palès que la LGTBfòbia no es redueix únicament a les agressions físiques o verbals, l’assetjament, o la incitació a la violència capa les persones LGBTI. Aquesta discriminació té un abast molt més gran, que passa també pel rebuig social i l’estigma laboral, com és el cas de les persones trans amb unes xifres d’atur superiors al 80%. Altres discriminacions es viuen fruit de l’heteronormativitat en els circuits d’atenció del sistema sanitari o pels dobles impediments legals a l’hora de desenvolupar la seva vida. En aquest últim cas, és un exemple el que pateixen les dones lesbianes, que a diferència de les parelles heterosexuals han d’estar casades per a poder inscriure als seus fills/es en el Registre Civil, i en cas contrari, la dona no gestant ha de formalitzar un procés d’adopció de la criatura per a poder ser a efectes legals mare de la mateixa.
Malauradament, però, la forma més cruel de violència envers les persones LGTB, com són els incidents d’odi, continuen sent una realitat. Segons l’Observatori Contra l’Homofòbia, al 2019 es van registrar al nostre país 321 delictes d’odi contra el col·lectiu, tot i que es calcula que, en realitat, el 66% dels fets no s’arriben a comunicar a les autoritats.
El nostre món acumula dades esquinçadores: al 2020, encara 70 països del món tenen lleis que penalitzen els actes sexuals consensuats entre adults del mateix sexe, en 26 d’ells ho fan amb penes que oscil·len entre els deu anys de presó i la cadena perpètua i en 14, amb la pena de mort.
La Llei 11/2014 catalana garanteix els drets i llibertats de les persones LGTB. Va ser pionera en el moment de la seva aprovació, però, 7 anys després encara no ha desenvolupat parts fonamentals de la mateixa. Una d’elles, essencial per a la lluita contra la violència envers les persones LGBTI+, és el decret que regula el règim sancionador per a les persones que assetgen i violenten les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals. Continuar consentint la impunitat d’aquest actes és incompatible amb una llei que diu protegir a les persones del col·lectiu LGBTI+ i caminar cap a una societat lliure de LGBTIfòbia.
Amb motiu del Dia contra la LGTBfòbia, vam voler fer una acció a peu de carrer per tal de sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania i d’enviar un missatge clar d’intolerància contra tota discriminació i violència envers les persones del col·lectiu. Es va pintar el pas de vianants de Plaça Santa Magdalena i es va col·locar, acompanyant-lo, un cartell de 2mx2m que deia “que ser i estar al món sigui igual de fàcil per a tothom, com ho és per a tu creuar aquest pas de vianants”.
També, vam llançar a les xarxes socials un vídeo amb motiu d’aquest dia, que parla sobre la importància dels petits gestos i comportaments de cadascun/a de nosaltres, com a ciutadans/es, per a construir la ciutat que volem, en aquest cas, una on tothom visqui amb plena llibertat.
Seguim treballant de manera transversal des de tots els departaments de l’ajuntament, per garantir una administració inclusiva que elimini qualsevol discriminació i per a realitzar polítiques amb impacte directe en el benestar de la ciutadania i en la protecció dels seus drets i llibertats, tal i com es recull a la nostra eina de treball en aquesta matèria, el Pla Local LGTB+ 2018-2021, que estem desenvolupant.
Una peça clau és el Servei d’Atenció Integral, que s’ubica a l’Oficina Jove (C/Àngel Guimerà, 34, Casal Cultura Robert Brillas). El SAI ofereix informació sobre entitats i recursos i sobre activitats i esdeveniments. També ofereix assessorament a la ciutadania sobre tràmits i/o aspectes legals, gestió i tramitació de denúncies i acompanyament, orientació i/o derivació. A més, treballa realitzant campanyes de sensibilització i realitzant pedagogia a les escoles del municipi.
El proper 2022 tenim pensat realitzar una forta campanya de sensibilització en matèria LGTB i incidir, especialment, en les escoles i instituts del municipi.
El món tolerant i plural que imaginem comença a casa i comença per nosaltres mateixos/as.