Des de gener de 2010 la Generalitat té transferides les competències en Rodalies pel que fa a la regulació, la planificació, la gestió, la coordinació, la inspecció dels serveis i les activitats i, el que és més important, la política tarifària.
Per tant, la Generalitat ha de fer ús de les competències per millorar aspectes com els horaris i l’increment de freqüències, per exemple. Mesures, que no requereixen d’una gran inversió econòmica però sí de “voluntat política” per tirar-les endavant.
Tot hi que la necessitat que es requereix a la R3 és el desdoblament de la línia, que és la màxima prioritat, no ho és menys que cal prioritzar la millora dels horaris dels trens per “adaptar-los a la mobilitat de la gent”. Una demanda, que no s’ha agilitzat perquè des del Govern no hi ha hagut la voluntat de tirar-ho endavant.
Les reivindicacions històriques sobre els horaris és una necessitat per la gran demanda, que d’altra banda és senzilla d’acomplir i faria el servei molt més atractiu a un gruix d’usuaris important.
Des de l’ajuntament de Centelles i els diferents municipis d’Osona sud (que pertany a la zona 5) es treballa activament per la defensa de la millora de la línia R3 per la qual es mantenen reunions amb entitats i col·lectius, com la xarxa C-17 o el Consell Comarcal d’Osona.
Amb el plantejament dels nous horari, sorgeix la possibilitat de solucionar la problemàtica actual de la zona 5 on no hi ha semidirectes que s’aturin entre la Garriga i Vic, fet que suposa franges horàries amb intervals superiors a una hora sense trens. Aquesta diferència suposa un greuge d’un 40% respecte a municipis com Vic.
Per aquests motius en la proposta de resolució es demana modificar la proposta dels horaris de la R3 de trens semidirectes, perquè tres o quatre trens facin parada a Centelles i millorar l’oferta dels horaris d’aquesta línia per facilitar la mobilitat i fer-la més sostenible en el territori.
Barcelona, 21 de maig de 2021