La nova llei de Netanyahu impossibilita la solució al conflicte d’Orient Mitjà
Javi López ha denunciat al Ple de Parlament Europeu “les accions del Govern de Netanyahu a Israel i la seva decisió de legalitzar de forma retroactiva més de 3000 habitatges en territori il·legalment ocupat, així com l’anunci de la construcció de 5000 més, fets que no només dificulten, sinó que impossibiliten el diàleg i la consecució de qualsevol solució. Les postures extremistes tant de Netanyahu com de l’Administració Trump posen en perill l’expectativa de la solució de dos Estats per a Israel i Palestina, l’única possible per a la fi del conflicte.”
Una nova aliança Unió Europea i Canadà
Avui el Parlament Europeu ha donat llum verda al CETA , l’Acord Econòmic i comercial global amb Canadà. “Davant l’amenaça de Trump i un món que gira cap al proteccionisme xenòfob i nacionalista estrenyem llaços amb Canadà i Justin Trudeau, clar aliat en la defensa de les societats obertes i dels valors democràtics.” Demà Trudeau es dirigirà al Parlament per exposar la seva visió sobre les relacions entre el Canadà i la UE. “Necessitem tractats que regulin el Comerç internacional amb plenes garanties pels nostres drets i estàndards socials. El Canadà és un país amb salari mínim, una renda per càpita i una despesa en salut i educació superior a Espanya.”
Després d’una negociació llarga i complicada avui s’ha votat aquest acord que gràcies als socialistes europeus ha eliminat el sistema d’arbitratge privat per a la resolució de conflictes entre inversors i estats i ha creat un sistema de Tribunals d’inversor basat en jutges escollits públicament i subjectes a un règim d’incompatibilitats i codis de conducta.
Entenem i compartim el rebuig que genera el camí que ha pres la globalització (desigualtats i desregulació) però evitar regular la globalització no evitarà les conseqüències negatives que se’n poden derivar. És necessari fomentar acords comercials sostenibles, garantistes dels nostres drets laborals i dels serveis públics. El comerç internacional ja existeix, la qüestió és imposar normes exigents i repartir els seus beneficis.
Debat sobre el futur de la UE
Aquesta sessió plenària del Parlament Europeu ha estat d’una importància cabdal per al futur de la Unió. S´han debatut tres informes claus amb l’objectiu d’afrontar els principals reptes polítics de la UE, millorar la seva capacitat d’actuació, recuperar la confiança ciutadana i fer l’economia de l’Eurozona més resistent a condicionants externs. D’una banda, l’Informe Verhofstadt planteja una sèrie de possibles evolucions i ajustos de la configuració institucional de la UE a través de la reforma del Tractat de Lisboa. D’altra banda, l’Informe Bresso-Brok commina a desenvolupar plenament el mateix Tractat i suggereix que el Consell es limiti al seu paper d’establir prioritats polítiques generals, tot deixant el desenvolupament legislatiu en mans del Parlament i del Consell de Ministres, per tal de millorar el funcionament de la Unió. Finalment, l’Informe Böge-Berès fa una crida a una major cooperació política, centrada en el mercat laboral, la inversió, la productivitat i la cohesió social, a més de dotar d’una capacitat pressupostària específica de la zona euro per a aquestes qüestions.