Granados: “La desigualtat és un mal negoci”

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha advertit avui que “la desigualtat és un mal negoci”, no només per a la cohesió social, sinó també per a l’economia, ja que els problemes que se’n deriven resten eficiència al país i, per extensió, perjudiquen tots els seus ciutadans. La dirigent socialista ha participat aquest dilluns al costat de l’economista Antón Costas en el cicle de conferències ‘El progrés al segle XXI’, impulsat per la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball.

En la seva intervenció, Granados ha defensat que fan falta “governs forts” que prioritzin la inversió social, que ha de ser vista com una inversió productiva: a més igualtat, més oportunitats, més progrés i més riquesa. En aquesta línia, ha destacat que “la desigualtat és un dissolvent per a la cohesió social, però també per a l’eficiència econòmica (…) les societats escandinaves, que han estat capaces d’aconseguir majors quotes d’igualtat, són alhora les societats més productives i les que més progressen”.

Per argumentar aquesta afirmació, la vicepresidenta segona del Parlament ha citat algunes de les conclusions de l’obra de Richard Wilkinson i Kate Pickett en la seva obra ‘Igualtat’, publicada una dècada després de ‘Desigualtat: una anàlisi de la (in)felicitat col·lectiva’. En ambdues obres, els epidemiòlegs britànics demostren a través d’una sèrie d’investigacions que la desigualtat social perjudica el conjunt de la població, no només els més vulnerables.

Algunes de les conclusions citades per Granados indiquen que “l’ansietat per l’estatus és superior en tots els nivells de renda als països més desiguals”, que “l’assetjament infantil és superior als països més desiguals” i que “els nens de famílies pobres senten menys paraules que els nens de famílies professionals”, la qual cosa provoca que “la pobresa s’hereti”. Aquests fenòmens, ha continuat, deriven en societats “més conflictives” on és més complicat aconseguir el progrés del conjunt de la població.

Per a la dirigent socialista, el context pandèmic és un bon moment per subratllar aquestes qüestions, ja que la Covid-19 ha fet que molts ciutadans es vegin “davant del mirall” i prenguin consciència que els reptes actuals i de futur no es poden resoldre des de la individualitat, sinó que cal apostar pel col·lectiu. En aquest sentit, ha assenyalat la formació i l’accés a l’habitatge com alguns dels àmbits en els quals, al seu judici, és més urgent actuar per evitar que la pobresa s’enquisti en determinats sectors de la societat.

En el cas de la formació, ha detallat, perquè és la base de la igualtat d’oportunitats i alhora la palanca d’accés a ocupacions de qualitat, la qual cosa per extensió beneficia els sectors productius; en l’accés a l’habitatge, perquè és un dels principals problemes que arrossega Espanya i una font d’exclusió social.

Comparteix: