El Govern Alternatiu de Catalunya proposa quatre grans pactes per impulsar el país

“Oferim a la societat catalana des d’una oposició útil: un bon govern. Un govern que toqui de peus a terra, un govern centrat en utilitzar eficientment els recursos i les capacitats que tenim al nostre abast”, diu Salvador Illa

“Com a Govern Alternatiu de Catalunya, oferim a la societat catalana des d’una oposició útil: un bon govern. Un govern que toqui de peus a terra, un govern centrat en utilitzar eficientment els recursos i les capacitats que tenim al nostre abast. Volem que Catalunya acumuli victòries, avenços, guanys. Volem una Catalunya en positiu, amb força, amb determinació, amb pacte, amb consens”.

Són paraules que ha pronunciat aquest diumenge, al pati del palau Requesens de Barcelona, el president del Grup Parlamentari Socialistes-Units per Avançar i Cap de l’Oposició, Salvador Illa, en el decurs de la presentació del Govern Alternatiu de Catalunya, que ell presideix i que compta amb 15 conselleries, 2 comissionats i una secretària general, així com també un Consell tècnic, “que treballaran, des de l’oposició, per fer avançar el país a partir del seguiment crític i la fiscalització d’un Govern de la Generalitat nascut d’una fórmula, al nostre entendre, fracassada.”

“Un equip d’homes i dones -diputats i diputades del Grup Parlamentari Socialistes-Units per avançar- que ens comprometem a treballar amb l’única voluntat de contribuir a construir una Catalunya millor, des d’una mirada exigent i crítica, però també des del diàleg i la mà estesa, pensant sempre en el conjunt de la ciutadania”, ha exposat Illa.

Tres reptes

El Govern Alternatiu de Catalunya, que avui es posa en marxa, ha afegit, “pivotarà al voltant de la política real, la que prioritza allò que realment importa per damunt de qualsevol altra cosa, posant el focus en tres prioritats: vèncer el virus amb una aposta decidida pel nostre sistema de salut; reactivar l’economia, ampliant-ne la base productiva, el teixit industrial del país, creant ocupació de qualitat i traient el màxim rendiment dels Fons Europeus, i no deixar ningú enrere, i això vol dir justícia social, i això vol dir equitat i igualtat d’oportunitats”.

Quatre grans pactes

Amb l’objectiu que Catalunya superi amb èxit els tres reptes, Salvador Illa ha anunciat que des del Govern Alternatiu “impulsarem canvis, solucions i configurarem una alternativa al Govern de la Generalitat amb propostes d’actuacions i polítiques públiques, i oferirem sempre mà estesa i col·laboració a l’Executiu en les qüestions d’interès general i disponibilitat absoluta per arribar a grans acords i pactes de país”.

Amb aquesta voluntat de suma, el president del Govern Alternatiu de Catalunya i Cap de l’Oposició fa “quatre oferiments d’acord que marquen el que, al nostre entendre, hauria de ser el centre de l’agenda política catalana aquests primers mesos de legislatura”: 

  1. un pacte per superar la pandèmia
  2. un pacte sobre els Fons Europeus
  3. un pacte en favor del pluralisme, que inclou una proposta d’acord per una llei electoral de Catalunya que ens permeti assegurar un major equilibri i pluralisme, i una proposta d’acord per a la refundació dels mitjans de comunicació públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  4. i un pacte per a la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament de Catalunya.
Dues iniciatives: diàleg i aeroport de Barcelona

En aquesta línia, “a aquests quatre grans pactes s’hi sumen dues iniciatives que considerem que cal abordar amb la màxima celeritat possible”:

  1. D’una banda, un posicionament a favor de l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas-Barcelona El Prat, convençuts que és fonamental per al creixement de la nostra economia i la nostra competitivitat.
  2. De l’altra, la convocatòria quan abans millor de la taula de diàleg entre les forces polítiques catalanes, amb l’objectiu de reprendre el camí del retrobament i l’acord a Catalunya. Vivim junts, decidim junts.
Mirada Catalunya endins, cap a Espanya i cap a Europa

Finalment, ha indicat Salvador Illa, “per assolir aquests grans reptes”, l’acció política del Govern Alternatiu de Catalunya mirarà en tres direccions:

“Catalunya endins, tota l’acció dels consellers i conselleres del Govern Alternatiu s’orientarà a combatre les desigualtats, a recuperar el talent que hem deixat escapar, a enfortir els serveis públics, afeblits després d’anys i anys de retallades, a esdevenir la punta de llança de l’equitat, de la prosperitat i de la convivència, fugint dels projectes excloents.

Cap a Espanya. L’agenda política del Govern Alternatiu de Catalunya serà tan exigent com dialogant i lleial amb el govern d’Espanya, posant el focus en recuperar el paper d’impuls que fins el 2010 havia tingut sempre Catalunya, cooperant amb la resta de Comunitats Autònomes, amb lleialtat i responsabilitat, i garantint poder tornar a ser admirada per la resta d’Espanya. 

I cap a Europa. Reafirmarem l’europeisme de Catalunya, treballarem perquè es recuperi el nostre prestigi i estarem amatents als fòrums on es discuteix el present i el futur de Catalunya en una Europa més unida, més potent, més federal i més solidària”.

Declaració de Salvador Illa-Govern Alternatiu

Veure PDF
Estructura del Govern Alternatiu de Catalunya

Veure PDF
Pacte per vèncer el virus i superar la pandèmia

Veure PDF
Pacte sobre els fons europeus

Veure PDF
Acord per a la renovació dels càrrecs designats pel Parlament

Veure PDF
Acord en favor del pluralisme

Veure PDF
Declaració sobre l'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas-BCN-ElPrat

Veure PDF
Carta de Salvador Illa als i les membres del Govern Alternatiu

Veure PDF
Proposta de resolució sobre la taula de diàleg entre partits catalans

Veure PDF
Discurs de presa de possessió del president Josep Tarradellas

Veure PDF
Comparteix: