Actualitat

Iceta aposta per “més coneixement i innovació” per afavorir el “benestar social i econòmic”

10 desembre 2020

9d2197bc-a36e-4e91-b2f5-a3eff4cda2cf

Des del convenciment que calen “més coneixement i innovació” per afavorir “el benestar social i econòmic” a Catalunya, el PSC, amb el primer secretari, Miquel Iceta, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, al capdavant, dedica la jornada d’avui a reflexionar sobre el coneixement, la nova economia i la digitalització.

Segons Miquel Iceta, “els darrers deu anys la ciència, la recerca i la investigació no han estat una prioritat per al Govern. Hem anat enrere. Es tracta de recuperar el temps perdut, ens convé que la política europea, espanyola i catalana vagin en la mateixa direcció”. El Ministre Duque ha afirmat per la seva banda que “els Pressupostos Generals de l’Estat representen un augment importantíssim i crucial per a la ciència. Farem tots els programes que sempre hem volgut i que calia fer, els PGE marcaran un abans i un després per a la ciència a Espanya”.

Al Parc Centífic de Barcelona, Iceta i Duque mantindran un diàleg amb la la catedràtica de Biologia Cel·lular i investigadora de l’ICREA, el centre de Genòmica de la UPF, Pura Muñoz, i el catedràtic de la UAB, investigador i director del Centre d’Informació, Recerca i Transferència de la tecnologia dels aliments (CIRTTA), Antoni Trujillo, al Parc Científic de Barcelona (UB). En aquest marc, el primer secretari socialista s’ha compromès a millorar el finançament de les universitats catalanes i fer-lo arribar fins als 1.500 milions anuals al llarg dels propers quatre anys, perquè “volem universitats sòlides, amb docència de qualitat i un recerca connectada amb el teixit econòmic per innovar”.

Miquel Iceta proposa, per tant, trencar amb la tendència dels últims 10 anys, quan els governs independentistes han reduït el finançament de les universitats un 20%, fins als 800 milions d’euros anuals.

R+D i taxes universitàries

D’altra banda, el líder del PSC ha avançat el compromís electoral d’incrementar la inversió en R+D fins al 2% del PIB amb l’ajut dels fons europeus, perquè també “volem una indústria més innovadora i competitiva”. Finalment, Iceta ha posat en valor l’esforç que ha fet el Govern d’Espanya per abaratir les taxes universitàries, una mesura que “afavoreix l’accés a la universitat i avança cap a la igualtat d’oportunitats” i ha lamentat que fins al curs 2020-2021 Catalunya ha tingut els preus més cars d’Espanya.