Guerra: “És la nostra obligació garantir el dret a tenir drets”

El Congrés dels Diputats debat una Proposició no de Llei del Grup Parlamentari Socialista per a erradicar el sensellarisme

El Congrés dels Diputats debat una Proposició no de Llei del Grup Parlamentari Socialista per a erradicar el sensellarisme. “La Proposició no de Llei que resenta el Grup Socialista vol posar al centre de l’agenda política i social, la situació de sensellarisme que viuen més de 33.000 persones a Espanya. Persones massa temps invisibilitzades i ignorades”, ha explicat des de la tribuna del Congrés la diputada del PSC per Barcelona i portaveu de Drets Socials del Grup Parlamentari Socialista, Sònia Guerra.

La iniciativa socialista té com a objectiu abordar el sensellarisme com un problema estructural en el qual influeixen factors socials i econòmics, impulsar espais de cooperació amb les CCAA i ajuntaments per a la bona pràctica de l’erradicació del sensellarisme, avaluar l’Estratègia Nacional Integral per a Persones Sense Llar 2015-2020, i definir la futura Estratègia Nacional basada en l’accés a l’habitatge i en la perspectiva de gènere. Per altra banda, aquesta proposició no de llei també pretén potenciar la formació dels Cossos i Forces de Seguretat i Protecció Civil amb la finalitat d’atendre a les persones sense llar; així com, adequar els protocols per a garantir que aquestes persones puguin sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital.

Durant la seva intervenció, Guerra ha insistit que “la nostra obligació com a servidors i servidores públiques és garantir el dret a tenir drets”, i ha criticat que darrere de cada persona sense llar hi ha un sistema de protecció que ha fallat, i polítiques públiques que no han estat efectives.

Impacte de gènere

La diputada ha recalcat que el sensellarisme també suposa un impacte de gènere: “L’esperança de vida de les dones sense llar és encara menor que la dels homes sense llar”. Dones que, segons la diputada, moltes vegades arriben a la situació de sensellarisme fugint de la violència masclista i que al carrer es troben exposades a noves situacions de violència física, psicològica i sexual.

Al final de la seva intervenció, Guerra ha agraït i reconegut el treball de totes les entitats del tercer sector que es dediquen al sensellarisme, especialment a HogarSí i a Prohabitatge. Així mateix, la portaveu ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat als diputats i diputades de la cambra que “sostinguin la mirada a la pobresa” i donin suport a la iniciativa. “Recordin-ho: Ningú tria renunciar als drets. Ningú tria ser pobre”, ha conclòs

Comparteix: