El PSC presenta una declaració institucional als ajuntaments en suport al cos dels Mossos d’Esquadra i per a la preservació de l’ordre públic

El text recull també el suport al teixit comercial afectat pels actes de vandalisme i reconeix la tasca dels serveis públics de neteja i emergències 

L’atac i crema d’un vehicle de la Guàrdia Urbana dissabte passat i l’intent d’homicidi de l’agent que el conduïa, enmig dels aldarulls que es van tornar a produir a la ciutat de Barcelona, constitueixen un greu atemptat contra l’autoritat democràtica. 

Davant aquest nova agressió vandàlica, que traspassa totes les línies vermelles, el Partit dels Socialistes de Catalunya considera cabdal que totes les institucions públiques coordinin els seus esforços i siguin molt clares en els seus missatges de condemna. Per aquest motiu, el PSC presentarà una proposta de Declaració Institucional en defensa de la preservació de l’ordre públic democràtic i en suport als Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat, bombers, serveis d’emergència i de neteja que treballen per recuperar la normalitat a l’espai públic a tots els ajuntaments on té representació.

Amb aquesta moció, que recull també el suport explícit al teixit comercial i el reconeixement als serveis públics de neteja i emergències, el PSC vol interpel·lar el conjunt de les forces polítiques a alçar la veu per refermar la necessitat de mantenir l’ordre públic, garantia de llibertat democràtica, alhora que s’exigeixen responsabilitats davant uns fets de màxima gravetat.

Per al secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, “cal aturar l’escalada de saqueig per part d’una minoria de vàndals a la via pública”. A més, recorda que “anar institucionalment plegats és una prioritat però primer és necessari que el Govern de la Generalitat, que disposa de l’autoritat competencial, assumeixi el seu error en no haver mostrat des del minut zero un suport explícit i sense fissures a la feina dels Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat, que han treballat per restablir l’ordre públic i la pau social als municipis catalans afectats pels aldarulls”. En la mateixa línia, considera “inadmissible” la instrumentalització que algunes formacions parlamentàries estan fent del cos policial de cara a les negociacions per a la formació del futur Govern.

El text d’aquesta Declaració Institucional recorda que des del Parlament de Catalunya ja es va revisar, consensuar i aprovar una resolució sobre model de seguretat de 48 punts, en base a les conclusions de la comissió d’estudi del ‘Model de Seguretat i Ordre Públic i de l’Ús de Material Antiavalots en Esdeveniments de Masses’ (Tram. 260-00001/10 -8 de novembre de 2013). L’actual Govern de la Generalitat, però, n’ha obviat la majoria de punts. Així, no s’ha actualitzat el material que els agents necessiten per exercir les seves funcions, ni s’ha proposat una llei d’espai públic d’acord amb allò que es demanava a les conclusions de la Comissió en la línia d’establir “els criteris per conciliar el dret a manifestar-se lliurement amb el dret a gaudir d’un espai públic segur” i “una política que garanteixi unes condicions de treball dignes i la possibilitat de disposar dels mitjans tècnics per a dur a terme correctament la seva tasca”.

I finalment, la declaració recull la petició del Grup Socialista al Parlament va registrar la setmana passada una petició urgent de compareixença del vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, perquè davant la Diputació Permanent de la cambra doni explicacions respecte a la tardança i confusió dins del propi executiu en la defensa de l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la inoperància de la Conselleria d’Interior a l’hora de coordinar una acció conjunta per preservar l’ordre públic als municipis que han patit disturbis i estralls vandàlics intolerables, ocasionats per una minoria violenta.

Declaració institucional del PSC asls ajuntaments en suport als Mossos d'Esquadra

Veure el PDF
Comparteix: