“El pla econòmic més ambiciós de la història recent d’Espanya”

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència s’articula a través de 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102 són reformes; les inversions mobilitzaran prop de 70.000 milions d’euros en el període 2021-2023

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit, aquest dimarts, la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, el principal òrgan de governança del Pla de Recuperació.

L’objectiu de la reunió ha estat informar sobre el pla dissenyat pel Govern d’Espanya per a la gestió i el desenvolupament dels fons europeus de recuperació Next Generation UE i que suposen per a Espanya la recepció de 140.000 milions d’euros en transferències i crèdits en el període 2021-2026.

El pla, en paraules del president del Govern, és “el més ambiciós de la recent història econòmica d’Espanya” i la major oportunitat per al nostre país des de l’entrada a la Unió Europea.

El Pla de Recuperació contempla l’impuls més important de la nostra història en inversió pública i ve acompanyat d’una agenda de reformes estructurals que permetran aconseguir cinc objectius: modernitzar el teixit productiu i l’Administració, impulsar la capacitat de crear ocupacions de qualitat, augmentar la productivitat i el creixement potencial de l’economia, reduir les bretxes socials i de gènere i impulsar l’economia verda.

Quatre eixos

D’acord amb les directrius europees, les mesures que recull el pla estableixen quatre eixos de transformació: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere. Aquestes quatre línies de treball es desenvoluparan a través de deu polítiques palanca i trenta components que articularan els projectes específics del pla.

El calendari del Pla de Recuperació estableix, per al curt termini, promoure la recuperació després de l’emergència sanitària; per al mitjà termini, impulsar la transformació integral de la nostra economia; i per al llarg termini, aconseguir que Espanya aconsegueixi un desenvolupament robust, sostenible i resilient des del punt de vista economicofinancer, social i mediambiental.

Les 10 inversions clau en la primera fase d’execució del Pla

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència s’articula a través de 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102 són reformes. Les inversions mobilitzaran prop de 70.000 milions d’euros en el període 2021-2023. Els àmbits verd i digital seran crucials i acapararan el 39% i el 29% de la inversió respectivament; l’educació i la formació obtindran el 10,5% dels recursos i la I+D+i el 7%.

De les 20 principals inversions que es desenvoluparan en la primera fase del pla, les més rellevants pel seu pressupost són:

 1. Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada, amb uns recursos de més de 13.200 milions d’euros
 2. Programa de Rehabilitació d’Habitatge i Regeneració Urbana, amb uns recursos de 6.820 milions d’euros
 3. Modernització de les Administracions públiques, amb 4.315 milions d’euros
 4. Pla de Digitalització de Pimes, més de 4.060 milions d’euros
 5. Full de ruta del 5G, amb gairebé 4.000 milions d’euros
 6. Nova Política Industrial Espanya 2030 i Estratègia d’Economia Circular, amb més de 3.780 milions d’euros
 7. Pla Nacional de Competències Digitals, més de 3.590 milions d’euros
 8. Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, amb un import de 3.400 milions d’euros
 9. Desenvolupament del Sistema Nacional de Ciència i Innovació, amb 3.380 milions d’euros
 10. I el desplegament i integració d’energies renovables, amb una inversió de 3.165 milions d’euros.
Reformes clau per a la modernització de l’estructura econòmica i social

El capítol de les reformes que inclou el Pla de Recuperació es basa en l’Agenda 2030 de Nacions Unides i en les recomanacions específiques per a Espanya dins del semestre europeu en 2019 i 2020 i abasta aspectes clau per a la nostra economia com el sistema energètic, l’ensenyament, la demografia empresarial i el mercat laboral.

Entre les principals reformes que contempla el pla, es troben:

 1. La modernització i el reforç del Sistema Nacional de Salut
 2. Un nou sistema energètic i desplegament de renovables, amb un full de ruta de l’hidrogen verd
 3. La modernització de la Justícia
 4. La nova economia de les cures
 5. La Llei d’Aigües i pla de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització
 6. La modernització i digitalització de les Administracions Públiques
 7. La política de residus i impuls d’economia circular
 8. L’estratègia de mobilitat sostenible i connectada.
 9. La reforma del sistema nacional de ciència i suport a la innovació
 10. Una nova política d’habitatge
Execució immediata del Pla de Recuperació

Pedro Sánchez ha explicat al final de la reunió de la Comissió Interministerial que tot està preparat perquè comencin a desenvolupar-se els primers projectes quan s’aprovi el Pla de Recuperació. “Les conseqüències beneficioses del Pla començaran a notar-se des del primer minut de la seva execució”, ha assenyalat el president del Govern qui ha insistit que el pla és un projecte de país per a les pròximes dècades i generacions.

El pla aportarà un creixement addicional del voltant dos punts percentuals a l’any a partir de 2021, afavorirà la creació de més de 800.000 llocs de treball durant el seu període d’execució i millorarà la vertebració del país mitjançant la fixació de població en tot el territori.

Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia

Veure PDF
Comparteix: