Actualitat

El “gran compromís” del Govern d’Espanya amb els catalans i catalanes

18 febrer 2021

sants
En l'últim any, l'Estat ha transferit recursos per valor de 6.540 milions a Catalunya l'últim any, dels quals 3.165,6 corresponen al Fons covid-19; 816.331 treballadors i treballadores s'han beneficiat dels ERTO, que han suposat una injecció de 2.432,4 milions d'euros

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha detallat aquest dijous les inversions efectuades pel Govern d’Espanya en territori català, així com altres mesures no econòmiques que demostren el “compromís” de l’Executiu de Pedro Sánchez amb els catalans i catalanes. En conjunt, la inversió en ajudes directes s’enfila fins als 6.540 milions d’euros l’últim any.

“El Govern de l’Estat té un gran compromís amb Catalunya i, per sobre de tot, amb els catalans i catalanes. Aquest compromís s’ha demostrat àmpliament amb fets, i no ha quedat només en paraules, especialment en els temps de pandèmia”, ha assegurat en roda de premsa des de Barcelona.

Per apuntalar aquestes afirmacions, Cunillera ha presentat l’Informe de rendició de comptes del Govern en relació amb Catalunya, que es va tancar al final de 2020, però que no s’ha presentat fins ara per no interferir en la campanya electoral.

En un primer apartat, el document recull les transferències de recursos fetes per l’Estat l’últim any per ajudar a minimitzar l’impacte de la pandèmia; en total, es tracta de 3.265,5 milions d’euros que es distribueixen de la següent forma: 3.165,6 milions del Fons covid-19, 45,5 milions del Fons Social Extraordinari, 51,4 milions del Pla de mesures econòmiques extraordinàries i 3 milions del Fons d’Alimentació Infantil.

A aquests fons transferits, ha explicat Cunillera, cal sumar les ajudes que l’Estat ha donat a empreses i treballadors catalans. En aquest sentit, ha ressaltat que 816.331 catalans en ERTO han rebut prestacions per un import total de 2.432,4 milions d’euros i que 6.247 catalans més que van esgotar la seva prestació per desocupació durant el primer estat d’alarma han rebut un subsidi extraordinari per un import total de 3,2 milions d’euros a desembre de 2020.

Així mateix, el Govern va destinar 828,7 milions a prestacions extraordinàries per a treballadors autònoms l’activitat dels quals s’hagi vist afectada per la pandèmia i s’ha avalat a 115.834 empreses i treballadors autònoms a través de la línia ICO Covid-19.

Unes altres de les mesures aplicades pel Govern en el marc de la pandèmia s’han dirigit a sectors especialment afectats, com el de les arts escèniques i la música, o el sector vitivinícola, entre d’altres.

En paral·lel als plans extraordinaris motivats per la covid, Cunillera ha explicat que s’ha posat en marxa un altre gruix d’actuacions de l’Estat a Catalunya, en línia amb el programa de govern del Govern de PSOE i Unides Podem.

Retirada del control financer de la despesa de la Generalitat

Per exemple, s’ha retirat el control financer extraordinari de la despesa de la Generalitat, una mesura acordada per ERC i el PSOE durant les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.

En matèria d’impuls econòmic, Catalunya havia rebut, a desembre de 2020, 40 milions corresponents al Fons de Finançament per a Entitats Locals; 35,6 milions per a mesures de reindustrialització; 109,3 milions per al transport públic de Barcelona, i 47,2 milions per pal·liar els efectes dels temporals en costes i infraestructures, entre d’altres.

Per fomentar la cohesió social i “que ningú quedi enrere”, l’Estat ha dedicat 303,2 milions a polítiques actives d’ocupació a Catalunya; ha atorgat l’Ingrés mínim vital a 35.314 demandants; ha transferit 15,3 milions del pla estatal contra la violència masclista, i ha invertit 23,7 milions en la digitalització de l’ensenyament.

També s’ha fet un esforç en matèria de transició ecològica, per exemple amb 67,3 milions de suport al lloguer i a la rehabilitació d’habitatges.

Cunillera ha destacat que aquest informe representa “un exercici inèdit” de rendició de comptes de l’Estat amb Catalunya i ha sostingut que demostra el dinamisme del govern de coalició en comparació dels seus predecessors del PP.