Volem una atenció primària forta, dotada de recursos humans i materials suficients

  • Assumpta Escarp
  • Actualitzat:
  • Creat:

Assumpta Escarp afirma que “any rere any veiem com els recursos de la Primària disminueixen i no s’aborda el seu paper real dins del sistema”

La portaveu de Salut del Grup Socialista, Assumpta, Escarp, ha afirmat avui que “la crisi de la COVID-19 ha posat de nou en primer pla la necessitat de disposar d’una atenció primària i salut comunitària forta, dotada de recursos i de reconeixement dins el propi sistema de salut. Va ser la Primària la que primer va detectar els cassos de COVID, van ser els primers professionals en contagiar-se i a vegades hom té la sensació que els mèrits van cap a l’atenció hospitalitzada”.

 

“L’OMS ho diu ben clar: un mínim del 25% del pressupost que es destina a Salut ha de ser dedicat a la Primària. I ha de ser un 25% net, no es poden posar aquí els serveis que depenen d’altres per sumar percentatges. A Catalunya estem molt lluny encara d’arribar-hi. Les retallades han tingut el gran impacte a l’atenció primària. Però any rere any veiem com els recursos de la Primària disminueixen i no s’aborda el seu paper real dins del sistema. De moment aquest estiu, com si no hagués passat res), s’han tornat a tancar consultoris, s’han reduït serveis als CAPS, els i les professionals estan cansades i decebudes, i les zones amb més d’afluència de gent no s’han reforçat”, ha explicat.

 

Segons Escarp, “una crisi de Salut Pública com la que estem patint només es pot abordar des de la Salut Comunitària”. “Volem que una part dels recursos europeus per a la reconstrucció vagin a crear i consolidar una atenció primària forta i vertebradora, que sigui porta d’entrada al sistema de salut de Catalunya, amb recursos humans i materials suficients i amb canvis estructurals”, ha conclòs.

 

Paraules clau: