Romero a Aragonès: “No pot deixar la cadira buida on es prenen decisions que ens afecten com a país”

  • Actualitzat:
  • Creat:

La portaveu d’Economia diu que “les catalanes i els catalans hem d’estar representats en el Consell de Política Fiscal i Financera, no oblidin les seves obligacions i responsabilitats”

La portaveu d’Economia del Grup Socialistes-Units per Avançar, Alícia Romero, ha recordat avui al vicepresident Aragonès que “durant aquest dos mesos el Govern de Sánchez ha mostrat un canvi de rumb envers les comunitats i també envers Catalunya. S’han aprovat mesures com l’increment dels recursos pel 2019, augmentar l’objectiu de dèficit del 1’3 al 1’8% PIB, augmentant del 0’1 al 0’3 l’objectiu a les CCAA, que suposarà en el cas de Catalunya 490M€; la compensació de la davallada de l’IVA que afecta les CCAA i que serà de 399M€ en el cas de Catalunya: la mesura de refinançament que ha de permetre que les CCAA puguin sanejar el seu deute estructural i millorar la seva situació financera; o la creació d’un grup de treball de perfil polític per abordar la insuficiència financera de les CCAA, un dels problemes estructurals del model actual de finançament”.


“Per tant, el Govern de Sánchez no només ha fet gestos envers les CCAA en general i Catalunya en particular, sinó que ha pres decisions que milloraran considerablement el finançament. Moltes d’aquestes decisions s’han pres en el Consell de Política Fiscal i Financera al qual Catalunya no ha assistit. Van a les reunions tècniques, però no van a les reunions on cal votar les decisions. En el darrer CPFF es va presentar i aprovar l’objectiu de dèficit en el què va haver-hi 8 vots favorables i 6 en contra. Què hagués votat vostè Sr. Aragonès? Què diu Catalunya respecte a millorar en 500M€ els seus ingressos?”, li ha preguntat Romero a Aragonès en comissió.


La portaveu socialista li ha dit al vicepresident que “vostè és el vicepresident de la Generalitat, el Govern de Catalunya, de tots i de tothom. Les catalanes i els catalans hem d’estar representats en el CPFF i a qualsevol òrgan on es decideixin mesures que ens afecten com a país. No poden deixar la cadira buida. Participin, diguin la seva, votin el què considerin, no oblidin les seves obligacions i responsabilitats, les d’avui són anar a tots els òrgans on els catalans tenim veu i vot”.


“Segueixen amb el tacticisme en un tema cabdal pel país, sobretot si tenim en compte el nivell de retallades que ha patit la sanitat des del 2010 (2.000M€) o l’educació (1.500M€), i les decisions que es prenen per millorar el finançament. Catalunya no és on es prenen decisions, hi ha un retrocés del catalanisme en la seva tradició d’influir”, ha conclòs.

 

Paraules clau: