La lluita contra el malbaratament alimentari ha de ser un objectiu de país

  • Raúl Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

PSC-Units presenta per segona vegada al Ple la Proposició de Llei per lluitar contra el malbaratament alimentari a l'espera que en aquesta legislatura es pugui aprovar definitivament

"La lluita contra el malbaratament alimentari ha de ser un objectiu de país, del conjunt de la societat i ens ha d’ocupar i preocupar a tots i totes, per les seves implicacions mediambientals, socials, econòmiques i de sostenibilitat" ha defensat aquest matí el diputat de Socialistes i Units per Avançar, Raúl Moreno en la defensa de la proposició de llei que ha presentat al respecte al Ple del Parlament aquest matí/tarda. 

Moreno ha explicat que la proposició de llei presentada pels socialistes, i que incorpora canvis respecte a la presentada la legislatura anterior, fruit del recull que el diputat ha volgut fer de les esmenes i propostes presentades per grups polítics i agents implicats, "té com a objectiu introduir un canvi de comportament i actitud per part de tots els actors socials per a recuperar el valor dels aliments, concebre les restes alimentàries com a recurs, lluitant contra el malbaratament i posant l’accent en les diverses iniciatives socials i solidàries que avui dia ja es porten a terme al conjunt del país, i reduir els residus com a mecanisme per reduir també l’actual petjada ecològica", objectius que han de materialitzar-se "a partir del treball conjunt d'anàlisi i cerca de solucions compartides i eficaces per part de tots els actors que participen a la cadena alimentària i de la pròpia administració pública".

En aquest sentit, el diputat socialista, ha fet un reconeixement a les bones pràctiques que ja s'estan realitzant al territori, alertant que "necessiten d’un marc més general i d’una aposta de país" que és la que es preten fer amb aquesta Llei. Una proposició que, per Moreno "ha de ser respectuosa amb la diversitat territorial, i on les accions a portar a terme ha de ser contundents i a la vegada flexibles i adaptables a totes les realitats existents a Catalunya".

Entre un 30 i un 50% dels aliments comestibles acaben a les escombraries. Segons la Comissió Europea, Espanya és el setè país que més menjar malbarata, després del Regne Unit, Alemanya, Holanda, França, Polònia i Itàlia. A Espanya, segons dades del Ministeri, es malbaraten 7,7 milions de tones d’aliments cada any. A Catalunya, segons les dades elaborades per l’Agència Catalana de Residus de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, es malbaraten més de 262.000 tones l’any, és a dir, que cada català malbarata més de 35kg/any. D'altra banda, les dades, en àmbit espanyol i català, coincideixen en advertir que són les famílies les que més malbaraten. En el cas de Catalunya suposa el 58% del malbaratament mentre el 16% és als supermercats, 12% a l’Hosteleria, 9% al comerç de detall, 4% a les empreses de càtering i un 1% als mercats municipals. En termes econòmics, el malbaratament representa uns 112€/any per habitant, és a dir, uns 841 milions d’euros anuals a Catalunya. Des del punt de vista mediambiental, cal tenir en compte que tots els aliments malbaratats en un any correspondrien al 20% del total de la superfície agrària a Catalunya i que, segons la FAO, en termes internacionals, amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món.

Moreno ha recordat que aquesta proposició de llei va ser presentada la legislatura passada i aprovada per totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya, i que es van iniciar i acabar els treballs de la ponència, amb més de 40 compareixents representants de tots els sectors implicats, es van presentar les esmenes dels diversos grups però que, finalment es va quedar a poques setmanes de poder aprovar-la definitivament per la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions. Per això el diputat socialista espera que es puguin agilitzar els treballs per poder aprovar-la abans que finalitzi aquesta legislatura: "Estem a temps, com a país, de seguir l’exemple d’altres països europeus, com França, Regne Unit o França que ja disposen de lleis de lluita contra el malbaratament" ha conclòs.

Paraules clau: