Esther Niubó Cidoncha

Contacta amb Esther Niubó Cidoncha

Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Secretària d'Educació i Formació Professional del Partit dels Socialistes de Catalunya

Diputada al Parlament de Catalunya

Primera Secretària del PSC de Castelldefels

Nascuda a Barcelona, l’any 1980.

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració (en l’especialitat de Relacions Internacionals) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Premi extraordinari. Màster en Política Internacional a la Universitat Lliure de Brussel·les. Màster en Comerç Exterior i Economia Internacional a la Universitat de Barcelona. Màster en Polítiques Públiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra – Universitat Johns Hopkins. Ha treballat com a analista a la secretaria de Política Europea i Internacional del PSC (2001-2004) i com a assessora al Parlament Europeu (2004-2009). Va ser coordinadora de les Relacions Institucionals i Internacionals a la Fundació Rafael Campalans (2010-2013), posteriorment en va ser directora (2013-2020) i actualment n’és membre del patronat. Col·laboradora acadèmica del Departament de Ciències Socials d’ESADE (2010-2012).

Afiliada al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) des del 2002. Secretària de política europea (2012-2014). Va ser membre de la comissió responsable d’elaborar un reglament per a celebrar eleccions primàries per a elegir un candidat del PSC a presidir el Govern de la Generalitat de Catalunya (2012). Ha fet funcions de portaveu del PSC (2013-2014). Candidata número 2 del PSC en les eleccions al Parlament Europeu del 2014. Portaveu del PSC (2014-2016). Secretària d’educació de la comissió executiva del PSC des del 2019.

 

Regidora de l’Ajuntament de Castelldefels des del 2019, des de juny de 2023 a l’oposició. Primera Secretària del PSC de Castelldefels.

 

Com a diputada al Parlament de Catalunya, durant l’onzena legislatura ha estat portaveu socialista de la Comissió d’Ensenyament, vicepresidenta de la Comissió de Cultura i de la Comissió d’Afers Exteriors; durant la dotzena legislatura ha estat portaveu de la Comissió d’Educació, secretària de la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i membre de la Comissió de Cultura. En la darrera ha tornat a ser portaveu de la Comissió d’Educació i secretària de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació.

 

Ha participat en l’elaboració i edició d’«Europa XXI», en el llibre Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI, de la Fundació Rafael Campalans (2012); «Educació i formació a la Unió Europea: per a un creixement intel·ligent i socialment inclusiu a Europa», a la revista + Europa, del Consell Català del Moviment Europeu, 10 preguntes i respostes sobre l’estratègia socioeconòmica Europa 2020 (2011); «El futur del socialisme europeu», en el llibre L’esquerra, un instint bàsic. Vint-i-una reflexions sobre els reptes del socialisme del segle XXI (2008) i la guia Barcelona +10. El procés euromediterrani (2005), juntament amb Raimon Obiols i Josep Borrell, entre altres autors, editada pel Grup Socialista al Parlament Europeu. Autora de les publicacions Catalunya en el nou escenari europeu i mundial (2003) i Guia de la Convenció sobre el futur d’Europa (2002). Ha col·laborat en diversos números de la Revista de la Fundació Rafael Campalans (2005-2017), amb articles d’anàlisi de l’actualitat política europea i mediterrània, la construcció europea o el debat sobre la socialdemocràcia. Ha col·laborat en publicacions de diverses fundacions progressistes europees, i ha publicat articles també en diaris catalans i estatals.