Actualitat

MANIFEST DIA DE L’ORGULL LGTBI 2020

26 juny 2020

MANIFEST DIA DE L’ORGULL LGTBI 2020
Aquest any, en què les reivindicacions del col·lectiu LGTB no ompliran els carrers i places de tot Catalunya, continuem reivindicant i treballant amb la mateixa intensitat i mitjançant l'activisme en xarxes o en el nostre dia a dia

El 6 de juliol de 2018 el Consell de Ministres va acordar aprovar i declarar Dia Nacional de l’Orgull LGTBI el 28 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Aquesta fita històrica en la societat i política espanyola reflectia la sensibilitat del Govern respecte a la dignitat i memòria de totes les persones.

Així mateix, el govern va establir la corresponsabilitat amb les Comunitats Autònomes per a treballar en un Pla Estratègic de convivència escolar en el qual s’impulsarà la igualtat de tracte en les institucions educatives per a les persones LGTBI.

Fa quinze anys, un Govern Socialista va convertir en drets i igualtat real una de les grans reivindicacions de l’activisme LGTBI: el matrimoni entre persones del mateix sexe. Aquesta llei va fer possible que el nostre país retornés la dignitat deguda a les persones LGTBI. També enguany es commemoren els 13 anys de l’aprovació de la llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de l’esment relatiu al sexe de les persones (Llei Trans).

Però continuem treballant i no ens resignem; exemple d’això és que en els últims mesos de l’anterior legislatura el govern va incorporar a la cartera de serveis bàsics del Servei Nacional de Salut el dret fonamental d’igualtat de tracte a les dones lesbianes en matèria de reproducció humana assistida. Assegurant així que la inscripció dels fills i filles d’aquestes parelles es produís sense cap discriminació.

En aquest any tan especial, per tot el sofert a causa de la pandèmia mundial de la COVID-19, les reivindicacions del col·lectiu LGTB no ompliran els carrers i places de tot Catalunya com en altres anys. I tot i que l’interès comú per la salut pública preval, això no impedeix que continuem reivindicant i treballant amb la mateixa intensitat i mitjançant l’activisme en xarxes o en el nostre dia a dia. Aconseguirem així una societat amb igualtat de drets reals, dignitat i respecte per a totes les persones del col·lectiu LGTBI.

Enguany l’Orgull Estatal està dirigit a la lluita per la igualtat de les dones LTB amb l’eslògan “2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme”. I és que dins del col·lectiu LGTBI les dones són les grans invisibilitzades i en alguns casos, fins i tot oblidades.

En l’informe “La Cara oculta de la violència cap al col·lectiu LGTBI”, s’indica que el 72% de les víctimes registrades de violència per orientació sexual contra el nostre col·lectiu van ser homes gais enfront d’un 21% de dones lesbianes, i un 2% de persones bisexuals. I és que, d’acord amb Violeta Assiego “els homes gais estan més reconeguts i se senten legitimats a denunciar”. Com explica la ILGA; “una de les primeres demandes dels homes homosexuals va ser la visibilitat, el reconeixement de la figura gai i la van aconseguir. Però en el cas de les dones lesbianes hi ha encara una intenció social d’invisibilitzar… sembla que siguin fantasmes”. Així mateix, les dones transsexuals també són preses de la discriminació i la desigualtat, atenent especialment la dificultat per incorporar-se al mercat laboral.

No hem de permetre que s’esborri de la Memòria Històrica de l’activisme LGTBI a totes les dones Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals que durant tant de temps van lluitar mà a mà amb els seus companys per a aconseguir una societat en la qual totes les persones LGTBI tinguessin drets i igualtat real.

Les dones que es reivindiquen subverteixen l’ordre del sistema; perquè som la majoria social, però no formem part de la majoria dominant.

Per tot això sol·licitem i instem al següent:

– Continuem millorant i implantant el Pla de convivència escolar per a la igualtat de tracte per a les persones LGTBI.

– Treballem en la nova realitat que ens ha portat la pandèmia de la COVID-19 per a construir una societat més lliure i igualitària.

– Sol·licitem al Registre Civil que se suprimeixi el requisit discriminatori cap a les parelles de dones, que han d’estar casades per a inscriure als nascuts.

– Reivindiquem l’aprovació de la Llei LGTBI que reculli les reivindicacions històriques de tot el col·lectiu, de la Llei Integral d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, la Llei Trans (tal com ho recull els nostres programes electorals), així com una normativa específica contra Delictes d’Odi.

– Exigim el desenvolupament de la llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i el seu règim sancionador.

– Instem les diferents institucions públiques i privades a trencar amb els estereotips que acompanyen a les dones bisexuals, lesbianes i transsexuals.

– Fomentarem la integració sociolaboral de les persones Trans i la seva plena participació en la vida política, social i cultural.

– Sol·licitem la creació de protocols específics en els serveis de ginecologia i obstetrícia per a l’atenció de les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals així com la implantació de campanyes de prevenció en matèria de salut sexual per a dones que mantenen relacions sexuals amb altres dones.

– Demandem la protecció i el respecte degut a la diversitat familiar així com als majors LGTBI.

 

Els i les socialistes ens comprometem a lluitar contra la LGTBIfòbia des de totes les plataformes i altaveus on estem presents, així com des de les institucions, i a elevar aquestes i altres demandes que sorgeixin des del col•lectIu, amb més compromís i força que mai.

 

Pels drets i llibertats de les persones LGTBI!

 

Feliç Orgull 2020!