Actualitat

Les propostes del PSC per tal d’aprovar el pressupost de la Generalitat des del Barcelonès Nord

29 desembre 2022

Sessió 48.3 al Parlament (10/03/2023)

La ampliació i millora de la xarxa de metro o el reforç de la regeneració d’aigua a la conca del Besòs figuren al document

Alícia Romero
Alícia Romero

El Grup Parlamentari Socialistes-Units per Avançar va presentar ahir públicament la seva proposta, que ha fet arribar al Govern de la Generalitat, per aprovar el pressupost de 2023. La portaveu Alícia Romero ha presentat el document dividit en tres grans blocs: generar prosperitat; protegir les persones; i transparència, racionalització i bon Govern.

Des de la direcció de la Federació del Barcelonès Nord es valora molt positivament la proposta. El seu Primer secretari Esteve Serrano declara que “des del respecte institucional, hem de fer valer la força que ens dona els 33 diputats i diputades socialistes per obligar al Govern de la Generalitat a tornar a mirar als municipis”. Serrano afegeix que “els ajuntaments ens hem sentit menyspreats pel Govern més feble de la recent història parlamentària. Al Barcelonès Nord, com a al resta de federacions, hem traslladat a la direcció les necessitats prioritàries per Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana”.

Esteve Serrano ha afirmat també que: “Que cal exigir, d’una vegada per totes, el gir que Catalunya necessita, i la proposta del PSC permet assegurar uns pressupostos per fer front a les necessitats de tota la societat catalana i garantir la cohesió social, la recuperació de la competitivitat de l’economia i el benestar dels catalans i les catalanes

El PSC del Barcelonès Nord disposa de dos diputats a la càmera catalana, la badalonina Helena Bayo i el colomenc Raül Moreno. Aquest darrer afirma que “Aquests son uns pressupostos per rescatar Catalunya, no per rescatar el Govern d’Aragonès. Tenim tota la voluntat d’acordar: ho hem demostrat en les diferents reunions mantingudes les darreres setmanes, i aquestes son les propostes que fan que Catalunya avanci. Si el president Aragonès les comparteix, tindrem pressupostos l’any 2023”.

Aquestes propostes hauran de ser negociades i acceptades pel Govern i algunes s’hauran de concretar als propers mesos. El document però, recull de manera específica els següents projectes:

Metro

 • Finalització del projecte bàsic i licitació del projecte constructiu del perllongament de la línia L1 entre les estacions de Fondo i de Lloreda-Sant Crist. Destinar 5 milions d’euros a la redacció del projecte constructiu de la primera fase del perllongament.
 • Inici d’informació pública del projecte de perllongament de la línia L1 entre les estacions de Lloreda-Sant Crist i Badalona Rodalies.
 • 320 M€ per ampliació de l’L1 (Fondo-Montigalà) (2023-2027).
 • 2a fase L1 – 350 M€ (3 noves estacions).

Regeneració i tractament de l’aigua del riu Besòs

 • Impuls del projecte d’una nova planta de regeneració d’aigua del Besòs. El Govern es compromet a destinar 260 milions d’euros fins a l’any 2030, incorporant també la dotació provinent del PERTE de l’Aigua. Concretament destinant 19 milions d’euros el 2023 per la construcció a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Besòs d’una estació de regeneració d’aigua.
 • Dotació de 4 milions d’euros per dur a terme el projecte de millora i ampliació de l’actual Estació Tractament Aigua Potable Besòs. Compromís d’estudi bàsic previ per la primera meitat del 2023.

La proposta socialista recull punts que afectaran tota Catalunya, però especialment el Barcelonès Nord:

Pla de barris

 • Destinar 200 milions d’euros el 2023 per al Pla de Barris i Viles, complementari al programa integral de barris per la millora de rendes, amb encomana de gestió a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a les Diputacions.
 • El Govern es compromet a destinar 380 milions d’euros per realitzar diferents inversions a barris, viles i ciutats de Catalunya.

Transport

 • Contracte-programa entre la Generalitat i RENFE per a desplegar el Pla “Transformem Rodalies” i incorporar les partides corresponents en el pressupost del 2023.

Energies renovables

 • Quant a energies renovables, un cop entri en vigor l’actual proposició de Llei de millora urbana, ambiental i socials dels barris i viles destinar 2 milions d’euros a crear l’Oficina Tècnica de Barris i Viles i a l’aprovació de les bases de la convocatòria durant l’any 2023 per donar suport als municipis en la redacció dels projectes executables l’any 2024.
 • Destinar 54 milions d’euros a la segona fase del Programa “Barris” per a la rehabilitació d’edificis per a la millora de l’eficiència energètica, en entorns de vulnerabilitat socioeconòmica.

Llars d’infants

 • Incrementar en 62,3 milions d’euros addicionals el finançament de les llars d’infants per a garantir el seu sosteniment i la gratuïtat de l’I2 a totes les llars d’infants de Catalunya.