Actualitat

El PSC registra una iniciativa al Congrés per commemorar el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer

8 febrer 2024

La Proposició no de Llei insta al Govern de l'Estat a reconèixer la figura de Víctor Balaguer i a col·laborar amb els actes programats per celebrar els 200 anys del seu naixement

La diputada per Barcelona Teresa Llorens i el diputat per Girona i portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Socialista, Marc Lamuà, han registrat una Proposició no de Llei al Congrés dels Diputats per commemorar el bicentenari del naixement del polític i escriptor català, Víctor Balaguer.

La Proposició no de Llei insta al Govern d’Espanya a reconèixer la figura de Víctor Balaguer i a col·laborar en els actes programats per la comissió encarregada de la celebració del bicentenari. A més, la iniciativa té com a objectiu reivindicar la seva figura com a impulsor de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. Institució que Balaguer va llegar a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

La diputada per Barcelona i primera Tinenta d’Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni Cultural a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, ha assenyalat que “la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer representa la vocació d’aquest personatge il·lustre per estendre la cultura a tota la població, és fruit de la voluntat expressa de crear un equipament públic de divulgació de la cultura”.

I ha afegit que aquesta commemoració permetrà “fer una reactualització d’aquesta mirada que tenia Balaguer sobre la institució, i també deixar constància de la importància de la seva figura, ja que va ser un referent en l’àmbit cultural, pictòric i de col·leccionisme a nivell nacional i internacional”.

D’altra banda, Llorens ha destacat que el bicentenari del naixement de l’escriptor i polític coincidirà amb la reobertura de la Biblioteca-Museu que ha estat tancada durant dos anys per obres de climatització. “La reobertura és el millor esdeveniment en aquest marc de celebració. És el moment de tornar a posar a l’abast de la ciutadania aquest centre públic d’activitat cultural declarat Museu d’Interès Nacional”, ha conclòs.

La trajectòria de Víctor Balaguer

Víctor Balaguer va néixer l’11 de desembre de l’any 1824 a Barcelona. Va ser un dels impulsors de la Renaixença, Mestre en Gai Saber, poeta oficial del Lliceu, autor del nomenclàtor de l’eixample de Barcelona, ministre de Foment i Ultramar, senador, filantrop, diputat i president de la Diputació de Barcelona.

A l’exposició de motius de la iniciativa, els socialistes expliquen que, durant els anys que Balaguer va ser diputat a les Corts (1869-1889), la seva influència va ser clau per a la concessió de la línia de ferrocarril de Barcelona a Vilanova i la Geltrú i Valls (1881); la creació de l’Escola d’Arts i oficis a Vilanova i la Geltrú (1886), i la Biblioteca-Museu que porta el seu nom.