Actualitat

El PSC lamenta que el projecte de millora de la carretera del Poble Nou a la Ràpita no prevegi la construcció d’un carril bici en tot el seu traçat

18 novembre 2022

La formació política considera que s’han de promoure més carrils bici al Delta per fomentar una pràctica turística i esportiva cada cop més demandada i garantir la seguretat dels usuaris

El PSC de les Terres de l’Ebre considera que seria una oportunitat perduda no aprofitar la millora dels 10 kilòmetres de la carretera que connecta  El Poble Nou de Delta i la Ràpita per habilitar un carril bici en tot el seu traçat i no només en 2,7 kmts, com ha anunciat la Presidenta de la Diputació de Tarragona recentment als mitjans de comunicació.

Després de molts anys de demandes per part dels habitants del Poble Nou i de múltiples accidents principalment de turistes, de lo que es coneix com la “carretera de la vergonya”, ens felicitem perquè finalment els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita, titulars de la via i la Diputació de Tarragona, promotor del projecte, hagin arribat a un acord que comportarà l’eixamplament de la via amb 6 metres de calçada, a més dels corresponents vorals, la construcció de dues rotondes en punts d’encreuaments importants i la millora de diferents interseccions al llarg del traçat. No obstant lamentem que es prevegi l’habilitació d’un carril bici en menys del 30 % del nou traçat.

Les Administracions públiques han d’incorporar d’ofici en tots els projectes de millora de les carreteres interurbanes al Delta, carrils bici, atesa la gran demanda turística i esportiva que va en augment any rere any. La passivitat tradicional de les Administracions competents, Generalitat i Diputació principalment, genera situacions d’inseguretat en els usuaris del cicloturisme i també dels conductors de cotxes que es veuen en l’obligació de compartir la via.

L’Estat s’ha compromès a que les futures guardes perimetrals de les badies del Delta, un cop estiguin els projectes executius consensuats amb la Generalitat, tinguin un carril bici que ajudin a la diversificació de les rutes cicloturistes del Delta i facilitin l’accessibilitat a zones que fins no ho eren.

Recordem per altra banda, que el projecte d’anell viari del Delta, obra que es va plantejar durant el tripartit entre el 2003 al 2010 amb l’aprovació unànime de tots els partits polítics, mai es va arribar a executar un cop va sortir el PSC del Govern de la Generalitat. Aquest projecte havia de connectar tots els municipis del Delta entre ells, amb ramals de connexió als principals llocs d’interès turístic. Una xarxa de carrils bici de la que ens beneficiaríem tot el territori, no només els pobles del Delta, per l’alt atractiu turístic que suposaria per al conjunt de les Terres de l’Ebre. Portem més d’una dècada esperant que es concreti algun avenç que mai s’ha produït.

Per aquest motiu anunciem que en el període d’informació pública del projecte de millora de la carretera del Poble Nou a la Ràpita, presentarem al·legacions perquè s’incorpori un carril bici en tot el seu traçat, tot esperant que més formacions polítiques i entitats es sumen a la demanda.