Actualitat

“El PSC és feminista i fa política útil per resoldre els problemes reals de les dones”

4 març 2023

Jo política. Lideratges feministes en el municipalisme.

Salvador Illa participa amb Meritxell Batet, Raquel Sánchez i Jaume Collboni en l’acte del PSC per commemorar el 8M

El primer secretari del PSC i cap de l’Oposició, Salvador Illa, ha defensat que “sense feminisme no hi ha socialisme” i, per això, sempre ajudarà a construir “un futur on vagin caient murs”. “El PSC és feminista i no fa volar coloms, sinó que fa política útil per resoldre els problemes reals de les dones”.

I aquests problemes reals de les dones, ha detallat Salvador Illa durant l’acte del PSC per commemorar el 8M, són, per exemple, que cobren de mitjana un 21% menys que els homes; que encara han de triar entre ser mares o promocionar-se professionalment; que continuen sent minoritàries en els espais de presa de decisió; que corren un risc més elevat de caure en la pobresa i l’exclusió, i que se les mata pel fet de ser dones: “Tolerància zero amb les violències masclistes”.

“El PSC té entre les seves grans fortaleses ser un partit municipalista i compta amb un ventall de magnífiques alcaldesses, que són referents dins i fora de Catalunya i que, estic convençut que després del 28 de maig seran moltes més”, ha afegit Salvador Illa, que també ha destacat la tasca del govern d’Espanya que lidera Pedro Sánchez per assolir la igualtat, amb mesures com l’increment del salari mínim interprofessional i les pensions, i la creació de places gratuïtes en Educació Infantil.

“Les dones heu d’estar i quan hi sou, se us ha de veure. A la política, als òrgans de direcció empresarials, a les disciplines STEM… La visibilització és un pas fonamental en el combat contra les discriminacions en tots els terrenys”, ha conclòs Salvador Illa.

Espanya, un far internacional en polítiques feministes

La viceprimera secretaria de Millora de l’Autogovern i Programes del PSC i presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha defensat que Espanya, a nivell internacional, “és un autèntic far en polítiques feministes i d’igualtat”, posant exemples com la llei contra la violència de gènere, la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, l’equiparació del permís de paternitat i maternitat i la llei d’igualtat salarial, entre d’altres. “Sempre han estat els governs socialistes els que han fet avançar. Primer amb el president Zapatero i ara amb el president Sánchez”.

Meritxell Batet també ha recordat que, fins fa poc, la igualtat de gènere era un dels consensos bàsics de les societats democràtiques i que, dins d’aquest consens, convivien visions plurals sobre el feminisme i concepcions diverses sobre l’abast de la igualtat de gènere. “Però assistim a un intent de trencar aquest consens i qüestionar el caràcter compartit dels principis en què se sustenta. No és casualitat que aquest qüestionament del feminisme vingui acompanyat d’una batalla cultural a escala global que està impugnant la institucionalitat democràtica”.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha apostat per “fer polítiques feministes i de conciliació, remoure barreres i acabar amb la bretxa salarial, així com per planificar l’urbanisme amb mirada feminista: “Hi ha una dreta reaccionària i ultraconservadora que vol posar en risc tots els avenços aconseguits. Ara que s’apropen les eleccions municipals no hem de baixar la guàrdia”.

Pacte per la igualtat laboral en el sector tecnològic

El viceprimer secretari de Política Municipal del PSC i candidat a l’Alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat un Pacte per la Igualtat Laboral en el Sector Tecnològic, amb mesures per impulsar les professions tecnològiques i científiques entre 2.000 dones l’any.

L’objectiu és “assolir i consolidar” una presència del 50% de dones en els àmbits científic i tecnològic, amb mesures com beques de 5.000 euros per a dones que cursin estudis universitaris de l’àmbit científic i tecnològic, ajuts anuals de 1.500 euros per impulsar els programes de Formació Professional Steam, contractació de fins a 300 dones a través d’un pla específic i projectes de ‘mentoring’ per evitar l’abandonament, entre d’altres.

Commemoració del 8M

Durant l’acte, han intervingut nombroses alcaldesses i càrrecs municipals socialistes per reivindicar els lideratges feministes del PSC. També la viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, que ha defensat l’arrel feminista del PSC: “Lluitar per desarticular les desigualtats en què se sustenta la discriminació de gènere i contra la violència masclista és el nostre eix vertebrador”.

Per la seva banda, la secretària de Polítiques Feministes del PSC, Sonia Guerra, ha reivindicat que “les dones arriben a ser feministes per supervivència. Per sobreviure en un món injust, desigual i violent pel simple fet de ser dones. I aquest no és el món que volem des del PSC”.