Actualitat

“Aquestes recomanacions posen les bases per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions”

19 novembre 2020

“Aquestes recomanacions posen les bases per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions”
"Aquest pacte és històric, és un pacte de país, i un pacte que ens compel·leix a tots i a totes" explica la diputada del PSC al Congrés i portaveu de la Comissió del Pacte de Toledo del Grup Parlamentari Socialista, Mercè Perea

El Congrés dels Diputats avui ha donat llum verda a l’informe que renova les recomanacions del Pacte de Toledo. “Aquestes recomanacions generaran confiança i certitud, i cal recordar que una part substancial de les mateixes estan contemplades en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021”, ha explicat la diputada del PSC al Congrés i portaveu de la Comissió del Pacte de Toledo del Grup Parlamentari Socialista, Mercè Perea.

“Aquest pacte és històric, és un pacte de país, i un pacte que ens compel·leix a tots i a totes”, ha ressaltat Perea; que ha recordat que fa cinc anys que aquestes recomanacions ja s’haurien d’haver renovat. “S’han necessitat tres legislatures, perquè partíem de postures molt polaritzades”, ha destacat la diputada. Tardança que segons la portaveu va ser deguda a la ruptura del consens polític i social que van generar les reformes neoliberals del Partit Popular dels anys 2012 i 2013.

Durant la seva intervenció al ple del Congrés, Perea ha assenyalat que la reforma de les recomanacions del Pacte de Toledo marquen dues línies vermelles: “es descarta la transformació radical del sistema públic de pensions, de repartiment i solidaritat intergeneracional, i es rebutja, per tant, la seva substitució per un altre basat en la capitalització”, ha recalcat.

D’altra banda, la portaveu ha valorat positivament que les noves recomanacions posen les bases per: “garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a curt, mitjà i llarg termini; garantir el poder adquisitiu de les pensions amb l’IPC, adaptar el sistema a la realitat canviant social i laboral; resoldre inequitats, com la desprotecció en la defunció d’un dels membres de les parelles de fet; i eliminar tota discriminació, especialment la de gènere”.

Perea ha insistit en la importància de generar confiança, no solament als nostres majors, sinó també als joves. “Davant la incertesa: certitud. Als nostres majors dir-los que amb aquestes recomanacions s’acaba l’angoixa sobre les pensions, i als nostres joves dir-los que aquestes recomanacions garantiran la seva protecció de present i de futur”.

Així mateix, Perea ha reconegut la importància del consens per a donar confiança als ciutadans i ciutadanes. “Aquest text és un punt de trobada de tots i totes, i significa que la política en majúscules ha tornat a aquesta Cambra”, ha conclòs.