Ple sobre l'emergència social

Ple específic sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional.

Imatge il·lustrativa de ''
Els dies 9 i 10 de març va tenir lloc, al Parlament de Catalunya, el Ple per a l’emergència social i de reactivació econòmica, que vam demanar els grups del PSC i de Catalunya Sí que es pot a la cambra catalana.

Entenem que aquest ple ja representa, per sí mateix, un relat sobre la situació que travessa Catalunya: una excepcionalitat social que s’arrossega des de l’inici de la crisi econòmica i que s’ha traduït en un imparable creixement de les desigualtats. La raó es troba, més enllà dels dèficits estructurals agreujats per la crisi, en l’immobilisme i la inacció d’un Govern que ha preferit centrar-se en parlar de futurs hipotètics que de realitats tangibles, així com en decisions polítiques que han aprofundit les desigualtats socials. No s'hi val amb dir que amb un hipotètic Estat tot s'arregleria: hi ha emergències que no entenen de terminis ni desconnexions, que s'han de resoldre aquí i ara. 

Per als i les socialistes catalans, la Catalunya social és EL TEMA amb majúscules i les polítiques diàries així ho han de reflectir. En la seva intervenció, el primer secretari del PSC i president del GPS, Miquel Iceta va assegurar que “la Catalunya rica i plena que tots diem defensar, no es pot permetre ni la inacció ni la indiferència davant l’emergència social” i va reclamar al Govern català que presenti uns pressupostos que detallin els recursos destinats a les urgències socials i a revertir les retallades de drets i serveis socials que s’han dut a terme els darrers anys (veieu aquí el video de la seva intervenció).

D’altra banda, la portaveu del GPS i secretària d’Ocupació i Polítiques Socials del PSC, Eva Granados, va denunciar que "el govern, ni aquest ni l’anterior, té entre les seves prioritats, la lluita contra les desigualtats i la pobresa” i va afegir que "volem que d’aquest debat en surtin eixos, programes i mesures que diguin al més febles de la societat, els qui ho passen malament” (veieu aquí el video de la seva intervenció). 

Finalment, el Parlament ha aprovat algunes de les propostes més rellevants presentades pels i les socialistes en aquest Ple, com ara les relatives a a la infància i l'ocupació, i ha admès la creació d’una comissió de seguiment dels acords que "serà garantia que el govern no podrà defugir el mandat del Parlament” (veieu aquí el resultat de la votació de les Propostes de Resolució). 


 

Un treball conjunt amb els agents socials i econòmics i el món local

Fa mesos que els i les socialistes de Catalunya estem preparant aquest ple monogràfic sobre emergència social i reactivació econòmica al Parlament de Catalunya, treballant en contacte amb les entitats socials, els sindicats, els empleats públics i els municipis. Volem posar sobre la taula les solucions que no poden esperar a problemes com l’atur, la salut, la dependència o la garantia de rendes.

Les propostes socialistes per aquest Ple

Portem mesos treballant en les nostres propostes, perquè som l'alternativa a l'immobilisme del Govern. És per això que els socialistes proposem, a més d’una agenda social basada en la diagnosi dels problemes i les seves solucions, un seguiment exhaustiu d’aquelles polítiques i resolucions que surtin del ple. El Grup Parlamentari Socialista centrarà les seves propostes en fer front a les necessitats més immediates de la ciutadania més vulnerable i també en el gir que ha de fer la política per tal d’atacar les causes de les desigualtats:

  • Proposem establir una agenda social parlamentària, basada en el debat permanent i la millora d’aquelles propostes que han de rescatar Catalunya de la desatenció que ha castigat els seus ciutadans més febles. Una agenda, transparent, que s’hauria de pactar entre els grups cada període de sessions i seguint una pauta de prioritats per assegurar que no queda ni una sola necessitat social per atendre i que es fa el control de compliment de les resolucions aprovades al Ple
  • Volem situar les emergències al centre de l'agenda política. Entre d’altres, l’obertura de la Renda Mínima d’Inserció a les famílies sense ingressos, després de cinc anys dient que la reformarien i que la reforma no arriba; la garantia de beques menjador i material escolar a tots els infants i joves que, tot i tenir necessitat, no accedeixen als ajuts; i el pagament de les factures d’aigua, llum i gas així com el manteniment a la llar de les famílies més vulnerables
  • Volem que el Govern presenti urgentment un projecte de pressupostos, que ens digui quants recursos pensa dedicar a les urgències socials i a revertir les retallades de drets i serveis públics que ha practicat durant els darrers anys. I també volem saber si vol reformar l’impost de successions i altres marges d’ingressos que encara té i que no fan operatius. Així com què pensa reclamar al Govern d’Espanya pel que fa al marge pressupostari i el nou model de finançament.
  • I també volem proposar polítiques industrials, un gran acord de diàleg social amb els agents socioeconòmics per tornar a parlar de la Catalunya industrial, de la reactivació econòmica al servei d’una ocupació de qualitat i amb drets. Un model econòmic basat en el coneixement i la innovació, i no pas en la precarietat laboral i la devaluació salarial.

Fitxers adjunts: