Si no visualitzes correctament aquest e-mail fes clic aquí

Benvolguts companys i companyes, benvolgudes amigues i amics,

Us fem a mans una nova edició del butlletí Pensament Socialista, la número 16, en el nou format ja consolidat. Com sempre, hi trobareu ressenyes i referències de llibres, articles i audiovisuals, i també de trajectòries personals, que considerem aportacions interessants al pensament socialista o sobre el nostre espai ideològic i polític. Si visiteu el nostre blog, al web del partit, podreu consultar tots els continguts des de l’inici de la publicació.

Moltes gràcies a tots i totes els que ens seguiu, i especialment als que vàreu contestar l’enquesta de valoració de la publicació proposada a l’anterior número. Les vostres respostes i comentaris ens ajudaran a millorar-la.

Aprofito també per desitjar-vos molt bon estiu.

Molt cordialment,

 

Carles Martí

Secretari de l’Àrea de Programes, Prospectiva i Memòria Històrica del PSC

 

SUMARI núm. 16   https://www.socialistes.cat/tematica/pensament-socialista/

 

#RESSENYES DE LLIBRES

Chile, 50 años después – Beatriz Silva; Economía, política y ciudadanía – Economistas frente a la crisis; In the Name of Social Democracy – Gerassimos Moschonas.

 

#SELECCIÓ D’ARTICLES

El centro izquierda gana terreno en Corea del Sur – Matt Schierz; L’impacte del fet migratori sobre l’economia – AA.VV.; Federalism in the European Parliament. From Ventotene to the Spinelli Group – Wolfram Kaiser; Mucho más que un mercado – Enrico Letta;  Mirando al futuro: nuevas ideas para una economía más justa y sostenible – AA.VV.; Le capitalisme d’enclaves et la fin de la démocratie – Nicolas Delalande; Entrevista a la filòsofa Susan Neiman – Ricardo Dudda; Climate capabilities: realising the green transition – Lisa Pelling.

 

#PROPOSTA AUDIOVISUAL

La Commune (Paris 1871) –  Peter Walkins.

# QÜESTIONARI PENSAMENT SOCIALISTA

Paquita Sahuquillo

#CATÀLEG DE REVISTES

Ethic (España)

#RESSENYES DE LLIBRES

15 juliol 2024

Chile, 50 años después – Silva, B. (Catarata, 2023)

Cincuenta años después del asesinato del presidente Allende, la periodista B. Silva recoge en este libro las reflexiones y testimonios de figuras relevantes como Michelle Bachelet, Flavio Quezada o Aída Moreno, y explica lo que supone la Constitución chilena para la igualdad social.

15 juliol 2024

Economía, política y ciudadanía – Economistas frente a la crisis (Catarata, 2023)

El colectivo Economistas Frente a la Crisis expone soluciones progresistas al incremento de la desigualdad como consecuencia de la crisis de 2008. Son soluciones que rebaten las teorías económicas clásicas del neoliberalismo y reclaman una mayor actividad del sector público.

15 juliol 2024

In the Name of Social Democracy – Moschonas, G. (Verso, 2002)

En este exhaustivo estudio de referencia publicado a principios del siglo XXI y subtitulado “The great transformation: 1945 to the present”, Moschonas propone un balance de las transformaciones organizativas, electorales e ideológicas del proyecto socialdemócrata y propone claves para pensar su renovación.

#SELECCIÓ D’ARTICLES

19 juliol 2024

El centro izquierda gana terreno en Corea del Sur – Schierz M. (NUSO, 04-2024)

En aquest article originalment publicat a la New Lewft Review i traduït al castellà per NUSO, el periodista canadenc M. Schierz analitza el context social i polític que ha fet possible la victòria del Partit Democràtic a les últimes eleccions legislatives de Corea del Sud.

15 juliol 2024

L’impacte del fet migratori sobre l’economia – AA.VV. (La Vie des Idées i Social Europe, 2024)

Recomanem dos articles publicats a La Vie des Idées i a Social Europe, que volen posar llum en el debat sobre els efectes de la immigració sobre l’economia, i desmuntar falsos arguments amb què l’extrema dreta atia la inseguretat i la por entre les persones.

15 juliol 2024

Federalism in the European Parliament. From Ventotene to the Spinelli Group – Kaiser, W. (EPRS, 03-2024)

L’investigador del Parlament Europeu W. Kaiser ens presenta un interessant recorregut per la historia del federalisme europeu del segle XX que us proposem complementar amb una breu semblança del seu gran impulsor, Altiero Spinelli, i el text complert del darrer manifest dels federalistes europeus, publicat l’abril d’aquest any.

15 juliol 2024

Mucho más que un mercado – Letta, E. (Grand Continent, 18/04/2024)

En septiembre Enrico Letta recibió el encargo de preparar un informe sobre la situación y el futuro de la UE, que presentó a los jefes de Estado y de Gobierno en el último Consejo bajo el título de Much more than a Market. El propio Letta presenta aquí su resumen.

15 juliol 2024

Mirando al futuro: nuevas ideas para una economía más justa y sostenible – AA.VV. (Social Europe y Forum New Economy, 05-2024)

Proponemos dos publicaciones que son dos manifiestos para una política pública diferente, partiendo del reconocimiento de la insostenibilidad de nuestras sociedades actuales y buscando fórmulas para un futuro más igualitario, ecológico y democrático.

19 juliol 2024

Le capitalisme d’enclaves et la fin de la démocratie – Delalande, N. (La vie des idées,  25-6-2024)

L’historiador econòmic N. Delalande ressenya en aquest article l’últim i molt suggerent llibre del pensador canadenc Quinn Slobodian Crack-up capitalism, en el que proposa una mirada diferent al capitalisme en el món global del nostre temps.

16 juliol 2024

Entrevista a la filòsofa Susan Neiman – Dudda, R. (Ethic, 11-04-2024)

L’autora de “Izquierda no es woke” (Debate, 2024) defensa l’esquerra il·lustrada, crítica amb els enemics de la raó, i denuncia les conseqüències de no reivindicar els valors de la il·lustració.

19 juliol 2024

Climate capabilities: realising the green transition – Pelling, L. (Social Europe, 8-7-2024)

A partir d’exemples concrets trets dels seus propis estudis, la politòloga L. Pelling esbossa en aquest article la seva última tesi sobre com abordar la lluita contra el canvi climàtic: la transició ecològica és imprescindible i desitjable, però, si volem que sigui possible, no es pot imposar.

#PROPOSTA AUDIOVISUAL

17 juliol 2024

La Commune (Paris 1871) –  Watkins, P.   (ARTE, TF1, National Board of Film-Canada- 2000)

Pocs esdeveniments històrics han deixat l’empremta política, social i cultural de la Commune de París de 1871. Transcorreguts 153 anys del final d’aquesta, el film de Peter Watkins és el que probablement millor recull l’esperit, el text i el context d’aquells moments. Sense dubte, el rigor cronològic dels fets exposats al film hi ajuda.

#QÜESTIONARI PENSAMENT SOCIALISTA

15 juliol 2024

Paquita Sauquillo (14 de febrero de 2024)

Paquita Sauquillo, diputada de la Asamblea de Madrid i senadora (1983-1994) y eurodiputada del Parlamento Europeo (1994-2004), responde a nuestro cuestionario.

# HISTÒRIA DEL PENSAMENT SOCIALISTA

15 juliol 2024

Fernando de los Ríos  (1879 – 1949)

Ferviente defensor de los valores sociales desde una posición regeneracionista, su socialismo es el que busca el progreso desde la libertad, hacia un Estado social. Su obra principal, El sentido humanista del socialismo, fue uno de los hitos teóricos centrales en la construcción del «socialismo democrático», en España.

#CATÀLEG DE REVISTES

15 juliol 2024

Ethic (España)

Creada en 2011 por un grupo de filósofos, politólogos, profesores e intelectuales, se define en su manifiesto como “apuesta por la calidad informativa bajo una premisa editorial irrenunciable: el progreso sin humanismo no es realmente progreso”.