Un acord històric del que parlem massa poc

  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta obre la jornada sobre els fons europeus dedicats a afrontar la crisi de la COVID

Un acord històric i un dels temes més rellevants de l’actualitat política i econòmica europea. Així ha qualificat el Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta, el pacte de la Unió Europea segons el qual es destinaran fins a 750.000 milions d'euros entre crèdits i transferències perquè els estats puguin afrontar la crisi de la pandèmia. Els Estats han de presentar ara un pla amb les inversions i reformes que volen fer amb aquests recursos, fixant un calendari amb els objectius finals perquè els diners es puguin abonar per trams.

Al mateix temps, les normes sobre els límits de dèficit i deute han quedat suspeses i la recomanació de la UE és invertir més en sanitat i garantir que aquests ajuts arriben als més vulnerables A l’obertura de la jornada sobre els fons europeus organitzades ahir per la Secretaria de Política Europea del PSC, Miquel Iceta va assegurar que “s’està parlant massa poc d’aquesta qüestió. Sempre ens havíem queixat que Europa arribava tímida i tard, i aquesta vegada ha arribat a temps i amb ambició. Ara necessitem projectes de qualitat i un bon enfocament per contribuir a la cohesió econòmica, social i territorial. Hem de fer projectes a l’alçada per obtenir aquests fons”.

El líder socialista creu que “som uns privilegiats per compartir un espai polític com aquest. Europa ha reaccionat i ha donat una resposta ràpida i contundent. Una resposta a la que han contribuït el president del Govern d’Espanya i els socialistes europeus. La pandèmia ens ha demostrat que hem de sortir plegats o no sortim.  Quan dic plegats vull dir tots els europeus. Per això és important que Europa hagi reaccionat de manera conjunta i pensant en el conjunt. Hem d’orientar la política catalana i espanyola en aquesta direcció”.

L’anunci dels fons, però, ha topat amb l’evidència que governs com el de Catalunya no tenen un projecte clar a l’hora de plantejar la reconstrucció. “A Catalunya és especialment rellevant, on no es parla d’aquests fons ni de què farem amb ells. Catalunya, per desgràcia, està perdent empenta econòmica en el conjunt d’Espanya. I tenim un Govern que no en sembla conscient. Només dedica un 20 per cent a polítiques industrials que hi dedicava el Govern del President Montilla, i tenim menys recursos ara a les universitats dels que es dedicaven el 2010”, va assegurar. 

Segons Miquel Iceta, “estem perdent competitivitat pel desconcert i la divisió del Govern. Per això els socialistes agafem la bandera d’aquests fons, perquè volem situar Catalunya en la primera línia de creixement a Espanya i Europa”.

 

Paraules clau: