Miquel Iceta a Torra: “Vostès només es miren mig país i han abandonat l’acció de govern”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El líder socialista retreu al cap de govern la paràlisi en tots els àmbits de l’acció governamental i l’emplaça a presentar una qüestió de confiança o convocar eleccions

El president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha assegurat avui durant la sessió de control al president de la Generalitat, que “vostès només es miren mig país i han abandonat l’acció de govern”. Iceta ha esgrimit les xifres de valoració dels presidents del Centre d’Estudis d’Opinió per fer veure a Quim Torra que és el cap de govern que ha obtingut les pitjors xifres.

 

Miquel Iceta ha posat alguns exemples de la paràlisi del seu Executiu:

 

“El Parlament aprova un mandat per a rebaixar el preu de les matrícules universitàries i per equiparar el preu dels màsters amb els graus. I vostès no ho fan.

 

El Parlament aprova que la Generalitat es comprometi novament en el finançament de les escoles bressol municipals. I vostès no ho fan.

 

El Parlament aprova que es millorin les condicions de treball i els equipaments de policies i bombers. I vostès no ho fan.

 

Vostès es van comprometre a actualitzar el decret de menjadors escolars. I no ho han fet.

 

Vostès havien de desplegar la llei d’infància. I no ho han fet.

 

Vostès havien d’aprovar un decret llei d’accessibilitat al sistema de salut per reduir les llistes d’espera. I no ho han fet.

 

Vostès es van comprometre a aprovar per decret el reglament de turisme que, entre d’altres coses, ha de regular els allotjaments turístics. I no ho han fet.

 

Vostès es van comprometre a portar al Parlament un projecte de llei de la ciència. I no ho han fet.

 

President, vostè havia de proposar els noms dels membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. I no ho han fet”.

 

Per no fer ni tan sols han aprovat el projecte de pressupostos pel 2019, que sembla, això sí, que el tenen, l’han penjat a la web i l’han comentat al Govern. President, si vol de veritat governar pel conjunt dels catalans, millorar la valoració que les enquestes de la pròpia Generalitat li atorguen, li suggerim que governin, li suggerim que portin al Parlament el projecte de Pressupostos. I si no gosen fer-ho, li suggerim que presenti una qüestió de confiança o que convoqui eleccions. Catalunya no es pot permetre més anys sense govern, més anys sense rumb, més anys de fracàs”, ha conclòs el líder dels socialistes catalans a la cambra catalana.

 

 

Preguntes sobre el funcionament del sistema sanitari i les nuclears

 

En el torn de preguntes al Govern, la diputada Assumpta Escarp ha denunciat que Catalunya “és a la cua en temps d’espera quirúrgica amb 132 dies només superada per Castella La Manxa, i en consulta especialitzada també som dels últims amb 78 dies, només superats per les Canàries” i ha reclamat informació sobre el decret-llei de llistes d’espera que el president Torra ja va dir que estaven preparant el 24 d’octubre de l’any passat. Per Escarp ha alertat de la “inseguretat en que es troben els pacients que estan encallats en una llista d’espera” i ha denunciat que aquestes “són la principal motivació dels ciutadans per fer-se d’una mútua, i s’han convertit en la millor publicitat per al sector privat”. Per aquest motiu ha reclamat a la Conseller “el que demanen tots els pacients, que és que posin fil a l’agulla i facin el que diuen que faran”, tot i que s’ha mostrat escèptica que el Govern “no els vagi bé mantenir aquesta situació”.

 

Per la seva banda, Jordi Terrades ha preguntat a la Consellera Chacón com pensa substituir l’energia nuclear i com reactivaran econòmicament les zones afectades després que ja s’hagi fixat el calendari de tancament de les centrals nuclears Espanyoles dins el Marc Estratègic d’Energia i Clima. Terrades ha recordat que la llei de mesures fiscals de l’any 2017 va aprovar un nou tribut que afecta a les centrals nuclears i les seves externalitats negatives i que un 20% d’aquests ingressos s’haurien de destinar al territori en consens amb els ajuntaments, fet que no està succeint: “el cert és que vostès han recaptat 17.314.000€ i  han destinat els recursos que haurien d’haver anat al territori en despeses generals, un greu error”. El diputat socialista ha reclamat a Chacón “plantejar una implantació massiva d’energies renovables, facilitant la seva tramitació i no posant-hi més pegues” així com “començar a preparar el territori per aconseguir inversions que apaivaguin el previsible impacte econòmic que patirà el territori amb el tancament de les nuclears”.

 

 

Paraules clau: