Miquel Iceta a Torra: “El seu és un govern ineficaç, és un mal govern"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El líder dels socialistes catalans retreu al president un balanç de gestió pèssim i la seva incapacitat per presentar pressupostos i dotar d’estabilitat l’escenari polític català

El president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha preguntat avui al president de la Generalitat, Quim Torra, quin és el seu balanç de Govern del darrer any ara que farà un any que va assumir la presidència i quines són les prioritats i perspectives pel que resta de legislatura. 

“El nostre grup fa un balanç negatiu de la seva obra de govern. Creiem que és un govern ineficaç, un mal govern”, ha deixat clar Miquel Iceta, que ha farcit d’exemples aquest nou any perdut per a Catalunya a causa de la inacció i la manca de prioritats per part del Govern de la Generalitat. 

Quan parlem d’ineficàcia, parlem del desplegament fallit de la Renda Garantida de Ciutadania, parlem de greus mancances en la gestió dels menors estrangers no acompanyats, parlem d’incompliments dels mandats parlamentaris com, per exemple, el mandat de reduir les taxes universitàries, l’aprovació del nou contracte programa de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió o l’establiment d’un fons extraordinari pels ajuntaments per a incrementar els ajuts socials gestionats localment, parlem de la manca de desplegament de la llei d’infància, parlem del sobreesforç que s’exigeix sense cap mena de contrapartides als mossos, als metges, a les infermeres, als mestres, als bombers, parlem del deute amb entitats socials de tota mena, parlem del deute amb els Ajuntaments, especialment el que té a veure amb el finançament de les escoles bressol, de la manca de compromís amb respecte de l’escola inclusiva i dels infants que requereixen una atenció especial, de no haver actualitzat el decret de menjadors escolars o de no haver desplegat reglamentàriament la Llei que garanteix els drets de les persones LGTBI”. 

“Parlem de manca de compromís suficient en l’esforç per reduir les llistes d’espera”, ha seguit, “parlem de mancances en infraestructures i en transport públic. On és el Pla d’Inversions al què s’havien compromès? Podem parlar de compromisos adquirits en el debat d’investidura com la creació de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, o el Pla de promoció de l’activitat física i l’esport o la llei sobre el sistema de recerca i innovació”.

“Parlem també de la incapacitat d’aprovar al Govern i de portar al Parlament el projecte de pressupostos pel 2019. I estem arribant ja al mes de juny”, ha recordat el president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar.

“President, quines són les prioritats del seu govern a partir d’ara, a quin horitzó de legislatura es compromet, celebrarem enguany el debat sobre l’orientació política general del govern, tindrem pressupost pel 2019, i per l’any que ve?”, ha preguntat Miquel Iceta sense obtenir resposta. “La societat catalana mereix un govern que govern, que ho faci bé, i que doti d’estabilitat l’acció política. I el seu govern, senyor president, creiem que no ho fa”, ha conclòs.

 

En el torn de control a l'executiu, el diputat Jordi Terrades ha lamentat que el Govern prometés una nova estrategia per combatre l'emergència climàtica i ambiental "sense concretar cap data, ni cap horitzó creïble". El diputat socialista lamenta que es facin "declaracions i oportunisme però cap nou acord amb efectes jurídics" i ha alertat a la Consellera que "van com a mínim 10 anys tard ens diuen els experts".

Terrades ha recordat que el Parlament va aprovar el juliol de 2017 la llei de canvi climàtic "que vostès han deixat en un calaix", i que fa 8 anys que els i les socialistes esperen que es porti al Parlament la llei per la preservació de la biodiversitat. "Vostès no estan aquí per fer declaracions buides, sinó per governar i resoldre els problemes" ha recordat Terrades, que ha demanat al Govern: "solucionin els problemes i, si no en són capaços, deixin pas".

Per la seva banda, Assumpta Escarp ha assenyalat que la base d'un bon Servei d'Emergències Mèdiques, que és un equip multidisciplinari complert format per metge/infermer i tècnic de transport sanitari, "està en fallida" ja que s'han disgregat equips assistencials, el dimensionament de la plantilla ha estat insuficient per abordar les càrreges de feina i que, en el territori, l'assignació del recurs es fa per disponibilitat i no per criteri mèdic.  Escarp ha avisat a la consellera que "tenen un conflicte laboral degut a la mala gestió i la manca de recursos" i li ha recriminat que el SEM estigui sota mínims "perquè no aconsegueixen fidelitzar metges, no cobreixen les places de facultatius i infermeria, i el SEM ha perdut prestigi entre els professionals".

Paraules clau: