La democràcia espanyola té el seu fonament més profund en la Segona República

  • Marc Lamuà
  • Actualitzat:
  • Creat:

El Congrés debat el tràmit de la proposició de llei del Parlament de reforma parcial de la Llei 52/2007, per la qual es reconeixen i s'amplien drets i mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura

"La nostra voluntat en aprovar avui aquest tràmit és enriquir el debat de la nova Llei de Memòria Democràtica, un dels treballs legislatius més transcendentals d'aquesta legislatura", ha explicat avui al ple del Congrés el diputat del PSC i portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Socialista, Marc Lamuà.

La iniciativa, aprovada al ple del Parlament l'any 2017, demana incorporar un article i una disposició addicional a la Llei de Memòria històrica, amb l'objectiu de reconèixer el dret de rescabalament dels particulars afectats per la confiscació de paper moneda per part de les autoritats franquistes, i perquè el Govern de l'Estat, en col·laboració amb el de la Generalitat, estudiï mesures pel rescabalament dels béns dipositats a les caixes de lloguer de bancs i caixes d'estalvis que van ser confiscats il·legalment durant la Guerra Civil.

Durant la seva intervenció, Lamuà ha destacat que "és dins de la Llei de Memòria històrica on hem de dissenyar i estudiar com desplegar els mecanismes necessaris pel rescabalament de les injustícies del règim franquista"."Durant massa anys s'ha permès retorçar la història i emmetzinar-la amb falsos relats", ha recalcat el diputat.

Lamuà ha insistit que "avui parlem de rescabalament econòmic, però si parlen amb les víctimes del franquisme, sabran i entendran que és infinitament més moral i emocional que pecuniari, és rescabalar la memòria de qui va perdre tot d'un dia per l'altre". D'altra banda, el diputat ha recordat que "el franquisme va matar metòdicament, no va ser un error, va ser una tàctica, i aquesta és la vergonya històrica".

El diputat ha denunciat el vandalisme que han patit recentment les estàtues de l'expresident del PSOE i ministre de la II República espanyola Indalecio Prieto, i de l'expresident del Govern republicà, Francisco Largo Caballero, i ha incidit en què "la seva memòria mai serà esborrada ni tacada pel feixisme. Orgull, honor i memòria indeleble per a tots dos".

Així mateix, Lamuà ha advertit que la majoria de la cambra hauria de tenir clar dues evidències: "La primera, és que la democràcia a Espanya té el seu fonament més profund en la Segona República, i la segona evidència és que el Franquisme va ser una dictadura i, per tant, oposada a qualsevol força democràtica representada avui en aquest Congrés democràtic", ha conclòs.

Veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició

Durant la seva intervenció al ple del Congrés, el diputat del PSC al Parlament de Catalunya, Ferran Pedret, ha explicat que "aquesta proposició de llei el que vol és obrir una porta perquè pugui haver-hi un rescabalament i una reparació per a totes aquelles persones que van sofrir la confiscació dels seus béns, del seu paper moneda o d'altres signes fiduciaris", i ha assenyalat que "les polítiques públiques de memòria han de guiar-se pels principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició".

Així mateix, Pedret ha recordat que durant la tramitació legislativa de la iniciativa al Parlament de Catalunya, "cap grup parlamentari amb representació al Parlament de Catalunya va presentar cap esmena a la totalitat a aquesta proposició de llei", i ha recalcat que després de la seva tramitació al Parlament de Catalunya "es va aprovar per unanimitat remetre-la a les Corts Generals".

Paraules clau: