“La llei del referèndum no ofereix cap garantia democràtica i esperem que la Mesa no l’admeti a tràmit”

  • Actualitzat:
  • Creat:

Alícia Romero ha recordat que “el propi Consell de Garanties Estatutàries, per unanimitat, va afirmar de forma rotunda que la Generalitat no té competències per convocar un referèndum”

La portaveu adjunt del Grup Socialista, Alícia Romero, ha afirmat avui que la Llei del Referèndum entrada a registre pels grups que donen suport al Govern “no deu ser tant important si aquests grups no han volgut explicar-la”. Segons Romero, “aquesta llei no ofereix cap garantia democràtica i esperem que la Mesa s’ajusti a la legalitat no l’admeti a tràmit”.

 

En roda de premsa al Parlament, la portaveu socialista ha recordat que el propi Consell de Garanties Estatutàries, per unanimitat, “va afirmar de forma rotunda que la Generalitat no té competències per convocar un referèndum”. En aquest sentit, ha destacat que la llei “es declara llei d’excepció i pretén desconèixer el principi de jerarquia normativa establert a la Constitució espanyola i el de lleialtat institucional establert a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

 

Alícia Romero ha afirmat que és “molt greu” que la llei “pretengui establir el règim electoral de Catalunya desconeixent que l’Estatut estableix que per fer-ho es necessita el suport d’almenys 2/3 dels diputats al Parlament de Catalunya. Pretén establir un règim electoral sense representació del poder judicial, amb un cens que legalment és competència estricta de l’Estat, amb un quòrum esquifit per a l’elecció dels membres de la Sindicatura Electoral”. “I no dóna la cobertura jurídica necessària als ajuntaments als que pretén fer coprotagonistes del procés”, ha conclòs.