L’única manera de generar confiança és amb transparència i eficàcia. I vostès no l’han donada

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta diu a Torra que que “no confiem en el seu govern. I no confiem perquè intenta derivar les seves responsabilitats en d’altres”

El president del Grup Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha afirmat avui a la sessió de control al President de la Generalitat que “nosaltres no confiem en el seu govern. I no hi confiem perquè intenta derivar les seves responsabilitats a d’altres. Ahir parlàvem a fons del cas de les residències. Deixi’m que recordi només una dada. El 7 d’abril el seu govern deia no tenir dades de 200 residències de Catalunya, dues de cada deu. Com confiar en un govern que no sap què passa a les residències?”

 

“L’única manera de generar confiança és amb transparència i amb eficàcia. I vostès no l’han donada: tenim dubtes sobre les dades, tenim dubtes sobre la capacitat de rastreig dels casos, com ha dit el propi gerent de la regió sanitària de Lleida. Però vostès continuen dient que la culpa és de Madrid. La culpa és de Madrid si no saben què passa a les residències? La culpa és de Madrid que no hi hagi secretari de Salut Pública? La culpa és de Madrid que un any després d’aprovada la llei de l’Agència de Salut Pública no hi hagi ni el reglament ni els estatuts ni l’organigrama? Si volen que hi hagi confiança, abandonin les excuses i com més aviat es pugui formar un altre govern, millor”, ha afegit.

 

Miquel Iceta ha recordat que “les coses no van bé. A comarques d’Aragó, limítrofes amb Lleida i de característiques socials, econòmiques i de mobilitat similars a les del Segrià, es varen prendre mesures ja fa 15 dies. I, per tant, anem tard. I el fet que altres puguin haver anat tard en altres moments no ens serveix ni d’excusa ni de consol. Encara recordo com en el ple de la setmana passada vostè criticava que l’estat d’alarma es decretés d’un dia per l’altre, cito literalment. Ja veu, vostè també ha decidit d’un dia per l’altre: ho va negar dijous, ho va negar divendres, i van acabar decidint-ho dissabte, quan ja molta gent havia marxat de cap de setmana, i amb rumors de discrepàncies en el seu govern sobre aquesta decisió. Creu president que aquesta és la manera de donar confiança als nostres conciutadans en una crisi sanitària tan difícil com aquesta?”.

 

En el torn de preguntes a l'executiu la diputada Assumpta Escarp ha preguntat a la consellera Vergés si, davant el confinament de Segrià i la constatació de la seva incapacitat per fer el rastreig de contagiats i contactes, "pot afirmar com va dir en el darrer ple que se sent satisfeta de la seva gestió i que s’ha actuat correctament".

 

Escarp ha recordat que feia una setmana que les dades indicaven un creixement exponencial de casos a la comarca i que els facultatius de l’Arnau de Vilanova alertaven, així com que el problema dels temporers i les dificultats de seguiment estaven a la premsa, "Però en canvi, dijous al mati ens va dir als portaveus de salut, que no la preocupava  Lleida, que ho tenien controlat". La diputada socialista ha lamentat que el Govern "sembla que s'hagi oblidat de quines són les responsabilitats que té: prevenir, detectar, testar, seguir, aïllar i posar en quarantena" i ha denunciat "la manca de coordinació amb els alcaldes i alcaldesses, que una vegada més assumeixen molt per sobre de les seves capacitats i la manca de coordinació amb la resta de conselleries del govern, sent vostè com és codirectora del PROCICAT i per tant autoritat". "Cal actuar amb fermesa, amb la veritat per endavant, usant al màxim tots els instruments de gestió de Salut Publica, amb respecte al territori. Cal generar confiança i avui són masses les veus que no la tenen", ha conclòs.

 

Per la seva banda, la diputada Esther Niubó ha preguntat al Conseller Bargalló com enfoca el proper curs escolar per atendre l’emergència pedagògica i garantir el dret a l’educació amb equitat i amb les màximes garanties de seguretat per al conjunt de la comunitat educativa. La diputada socialista, considera que de la situació viscuda "cal extreure'n lliçons" i es pregunta "si el govern sabrà aprofitar els recursos que vindran de l’Estat: 320 milions dels 370 que vostès han anunciat que destinaran al proper curs, i si és real la seva determinació de reforçar l’educació com a pilar de progrés i d’igualtat d’oportunitats del país". Niubó ha recordat que fa poques setmanes el Parlament va aprovar una moció del Grup Socialista sobre l'emergència Educativa "que a dia d'avui ja l'estan incomplint".

 

Paraules clau: