El PSC reclama al Govern de la Generalitat que el Fons de Recuperació arribi als ajuntaments

  • Actualitzat:
  • Creat:

“És imprescindible que formem part de la punta de llança durant l’etapa de superació de la crisi” destaca el secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, que recorda el paper fonamental dels ens locals durant la gestió de la crisi

El secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha recordat avui, després de l’acord per al Fons de Recuperació europeu tancat ahir, que els Ajuntaments són l’administració que ha estat en primera línia durant els moments més durs de la pandèmia, la més propera a la ciutadania i que, per tant, “és imprescindible que formem part de la punta de llança durant l’etapa de superació de la crisi”. “Per això cal que tinguem accés a tots els fons que s’habilitin per la reconstrucció social i econòmica”, ha deixat clar, perquè “durant aquesta etapa hem tingut menys ingressos i més despeses, i sortim d’uns anys on el Govern de la Generalitat no ha garantit el compliment de les seves obligacions amb el món local. És especialment prioritari que això no torni a passar i es reverteixi aquesta situació”.

 

Les alcaldesses i alcaldes socialistes i el conjunt del municipalisme socialista català celebra l’acord històric a nivell europeu assolit ahir a la cimera del Consell de la Unió Europea. Per primera vegada és una resposta federal europea a l’emergència que afrontem, amb un acord fiscal col·lectiu per a la cohesió i convergència europea.

 

En aquest context social i econòmic que afecta directament a la ciutadania, és més que mai necessari que els ens locals participin rebent de les Administracions del Govern de l’Estat i del Govern de la Generalitat un Fons Municipal específic  per a la reactivació dels municipis que ajudi a la seva recuperació, el qual beneficiaria també aquells ajuntaments que no han generat superàvit.

 

El conjunt del món local ha vist reduït notablement els seus ingressos perquè els ajuntaments han aprovat mesures d’alliberament fiscal per a la seva ciutadania, i en especial cap als col·lectius més vulnerables.  Per aquest motiu cal participar activament des del món local en la determinació de les noves prioritats per aquest període i que s’adaptin a la reconstrucció de les economies locals.

 

Per això proposen diverses mesures:

1. Revertir la decisió del Govern de la Generalitat de re-assignar els fons FEDER que havien d’anar directament al món local.

2. Reclamar, tal com es va aprovar la setmana passada al Parlament de Catalunya i com defensen les entitats municipalistes (FCM i ACM), un Fons Català per a la reconstrucció social i econòmica perquè contempli com a mínim 300 Milions d’euros, per als Ajuntaments per tal que siguin més forts i amb més capacitat financera per poder assolir una recuperació més justa de l'actual crisi sanitària, econòmica i social.

3. Incrementar recursos addicionals per a un nou Fons de Cooperació Local destinat als ajuntaments i altres ens locals perquè l'actual no respon a les urgències que viuen els municipis per fer front a més capacitat de gestió i recursos pels ajuntaments.

4. Facilitar recursos econòmics als ajuntaments per fer front a l’aplicació de nous protocols de seguretat (que generen noves despeses no previstes) per reprendre la nova normalitat i reobrir serveis a la ciutadania (escoles bressol, centres escolars, instal·lacions esportives i de lleure, casals d'estiu, les platges).

5. Revertir les retallades cap al món local i la greu morositat en els pagaments de tot tipus de transferències de l’actual Govern de la Generalitat, i poder portar a terme el manteniment dels serveis essencials.

6. Promoure una reforma integral de la Llei de bases de règim local i una reforma de la Llei d'hisendes locals per recuperar el principi d'autonomia local i els recursos suficients per a dur-la en plenitud.

7. Utilitzar de forma íntegra els romanents de Tresoreria per a despesa general, generats per cada entitat local, així com la flexibilització de l’impacte que aquest ús generi en l’avaluació dels paràmetres d’estabilitat pressupostària, regla de la despesa i sostenibilitat financera, així com impulsar els canvis normatius definitius per no aplicar LRSAL. Aquestes han estat unes lleis que han limitat les competències i els recursos fiscals  de l’autonomia local d’ençà la crisi anterior a partir del 2012, i que recordem fou recolzada en el Congrés dels Diputats amb els vots a favor per un dels  partits que es troben actualment al Govern de la Generalitat.

 

En definitiva, Collboni, afegeix que “sols assolirem una bona entesa i un bon pacte pel finançament local, si totes les entitats municipalistes i administracions públiques treballem amb compromís i lleialtat institucionals, i en cap cas no fer-ne un front polític partidista. La ciutadania no s’ho mereix, sinó que espera que ens posem d’acord i a treballar per sortir plegats i enfortits d’aquesta emergència sanitària, social i económica”.

 

Paraules clau: