Després de 10 anys d'una experiència de govern fallida hem de canviar el rumb

  • MIQUEL ICETA
  • Actualitzat:
  • Creat:

El primer secretari del PSC participa en un debat sobre 'L'Espanya Federal' amb Ramón Jáuregi, que sosté que "la política catalana dels últims anys va bé per reivindicar de nou que aillar-se en un mon de sobiranies compartides és ofegar-se".

Avui, quan es compleixen exactament 87 anys de la mort de Rafael Campalans -un dels grans referents del socialisme català- la "paraula clau és 'cogovernança'", sosté el president de la Fundació Euroamerica, el socialista basc Ramón Jáuregi, que ha participat en el debat titulat L'Espanya Federal amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, moderat per la diputada Sandra Guaita i que ha estat una iniciativa de l'Escola Xavier Soto i la Fundació Rafael Campalans.

 

"Els reptes que afrontem com a propis marquen una agenda molt global; la pandèmia ha posat de manifest que tots som interdependents i que totes les sobiranies són finites, limitades, compartides. Som més vulnerables que abans. Allò que plantegen el canvi climàtic, el tecnològic, el Brexit, els drets humans... abarquen espais que han de ser cogovernats", ha exposat Jáuregi.

 

En la mateixa línia, Iceta ha defensat que "el mon en què vivim requereix més federalisme, la millor eina per afrontar reptes que traspassen fronteres", i ha recordat que "aquests mesos ho estem vivint amb la lluita contra la pandèmia: les comunitats autònomes tenen la competència sanitària, però quan arriba una catàstrofe que les desborda intervé el Govern d'Espanya".

 

La millor resposta a l'aïllament

En aquest context,la millor resposta a projectes polítics que es decanten per "l'aïllament", passa per "intensificar la nostra aposta federal", recollida en la Declaració de Granada, ha declarat Jáuregi. Al seu criteri, "la política catalana dels últims anys va bé per reivindicar de nou que aillar-se en un mon interdependent i de sobiranies compartides és ofegar-se".

 

Recorda Iceta, al fil d'això, que els socialistes "volem fer una Catalunya per a tots, pels que són idependentistes i per als que no; una Catalunya de pactes, d'acords, de renúncies recíproques". És l'hora, manifesta, de fer veure que "és diferent tenir un bon govern que un de dolent; que és diferent tenir un govern que capta inversions d'un que no, d'un que fa una bona gestió del que la fa dolenta". I afegeix: "després de 10 anys d'una experiència de govern fallida hem de ser capaços de canviar el rumb".

 

Ramón Jáuregi, de la seva banda, considera que després de "deu anys d'estratègia encaminada al projecte independentista que ha carregat d'identitat la política catalana", la societat "ha de conmprendre que per aquest camí no es va enlloc i que s'ha de desfer d'aquesta càrrega sentimental estimulada pel nacionalisme i alimentada pels aconteixements".  S'imposa, per tant, "tornar al camí del diàleg i l'acord, on ens hi trobaran", ha conclòs.

 

Paraules clau: