Demostrin amb fets i recursos que la lluita contra la violència masclista és una prioritat

  • MIQUEL ICETA
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta retreu a Quim Torra que el Govern de la Generalitat no posi per davant les polítiques en l’àmbit de la prevenció i la lluita contra la violència masclista i per evitar situacions de discriminació de les dones

El president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha reclamat avui al president de la Generalitat, Quim Torra, que el Govern demostri amb fets i recursos que la lluita contra la violència masclista és realment una prioritat de l’executiu. En la setmana del 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones, el president del grup socialista ha destacat que la lluita contra la violència masclista no està sent tractada com a prioritat i, per il·lustrar-ho, ha posat alguns exemples.

 

“Els recursos destinats a polítiques específiques envers les dones és de 10M€, una xifra que ni tan sols recupera la dotació prèvia a les retallades, que el 2010 era quasi de 12M€; Catalunya té una xarxa d’atenció que arriba només a una de cada deu dones víctimes de violència masclista. Nou de cada deu queden fora de qualsevol tipus d’atenció; les dones que pateixen violència masclista tenen molts problemes per accedir a les indemnitzacions que la Generalitat preveu per aquests casos, entre 2015 i 2019 només 91 dones han rebut aquesta ajuda, i en el mateix període hi ha hagut 7.000 sentències condemnatòries per violència masclista i 60.000 denúncies; i els nous recursos que el Govern de la Generalitat ha anunciat sortiran majoritàriament dels recursos del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, recursos transferits pel govern central per sumar i no per reemplaçar allò que haurien de fer i no fan les comunitats que, com Catalunya, tenen les competències transferides”, ha detallat.

 

“Creiem que des del Govern de Catalunya, no s’està fent tot el que s’hauria de fer. Jo no dubto de la seva bona voluntat, però demostrin amb fets i recursos que la lluita contra la violència masclista és realment una prioritat pel govern que vostè presideix. I que es compleixen les resolucions del ple específic que sobre aquesta qüestió vam celebrar”, ha conclòs Miquel Iceta.

 

Pregunta al Govern sobre els ajuts al lloguer

 

En el torn de preguntes a l'executiu la diputada Rosa Maria Ibarra ha preguntat al conseller Calvet els motius pels que s'ha canviat el criteri de les subvencions de pagament de lloguer provinents del que abans era el ministeri de foment. Per Ibarra aquest canvi de criteris "és un clar exemple de la mala gestió del govern" ja que "han suposat que les persones més vulnerables i amb menys ingressos i les persones més grans i amb rendes de lloguer més baixes, hagin quedat excloses dels ajuts".

 

La diputada socialista ha lamentat que Calvet no assumeixi responsabilitats i l'ha considerat un "especialista en donar la culpa als altres" denunciant que "és fals que el canvi de criteri provingui del ministeri o d'un Real Decret". "Què faran aquests 20.000 catalans i catalanes que han quedat exclosos d'aquests ajuts? Com pagaran? Farà el govern alguna convocatòria extraordinària on es puguin acollir?" ha demanat la diputada.

 

 

Paraules clau: