Cal reactivar el Pacte per la Indústria i dotar-lo econòmicament de forma ambiciosa

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Miquel Iceta alerta que l’augment d’Expedients de Regulació d’Ocupació en diferents indústries catalanes obliguen el govern a augmentar els recursos adreçats a polítiques industrials

Miquel Iceta, en un moment de la sessió de control al president (ACN)
Miquel Iceta, en un moment de la sessió de control al president (ACN)

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha reclamat avui “reactivar el Pacte per la Indústria, perquè no quedi només en paper, i dotar-lo econòmicament de forma ambiciosa” per fer front a l’augment d’Expedients de Regulació d’Ocupació que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya. Segons dades oficials, els ERO han augmentat un 38%, afectant 6.470 persones, dades que estan per sobre de la mitjana espanyola que ha estat del 25% en el mateix període.

“Ja que semblen decidits a augmentar la pressió fiscal sembla lògic que part dels recursos suplementaris que es puguin obtenir es dediquin a evitar que la nostra base industrial s’empetiteixi”, ha recordat el líder dels socialistes catalans, tot recordant que un bon nombres d’empreses, algunes d’elles molt destacades com Nissan, Continental, General Cable, Sada o Bayer, s’estan veient afectades sense que per ara el govern de la Generalitat proposi respostes, al contrari, ja que segons que ha recordat Miquel Iceta “els recursos que s’adrecen a les polítiques industrials no paren de baixar des de 2012”.

“President, governi, avanci’s als problemes, entomi les responsabilitats. I si necessita la nostra col·laboració demani-la perquè, des del nostre punt de vista, està en joc el futur”, ha conclòs el líder dels socialistes catalans.

 

Preguntes sobre el polígon d’Olvan i el vessament al Besòs

 

En el torn de preguntes a l'executiu, la diputada Marta Moreta ha lamentat que a la comarca del Berguedà hi hagi "31 municipis sense terrenys industrials degudament equipats i que de l'acord de 2005 per impulsar un gran polígon industrial a Olvan amb un cost de 8'6 milions d'euros, només se n'hagin utilitzat 2'6". Moreta ha recordat que cada dos o tres anys es demana continuïtat al projecte i que cada conseller promet desencallar el tema però no ho fa: "Ens agradaria que el Berguedà no hagi d'esperar una dècada més per poder veure ateses les seves demandes" ha conclòs demanant al govern que es comprometi a que, durant el 2020, la Generalitat disposi d'una partida necessària per impulsar el polígon.

D'altra banda, el diputat Jordi Terrades ha volgut aprofundir sobre "la fragilitat del medi natural que vam poder veure la darrera setmana" arrel del vessament al riu Besòs. Terrades ha explicat que segons algunes informacions, "l'empresa Ditecsa no complia les condicions de l'autorització ambiental al 2018 i tampoc el 2019". Per això ha preguntat al conseller si creu que amb sancions econòmiques és suficient i quines mesures adoptaran per reforçar els controls. Per Terrades, "som conscients que tota activitat té riscos associats" per aquest motiu i en vista del que ha passat "és hora de reforçar el sistema de depuradores als àmbits industrials", així com "actualitzar protocols i plans de contingència" i "treballar per recuperar la qualitat de l'aigua i el manteniment de la fauna i la biodiversitat".

 

 

 

Paraules clau: