Aquests pressupostos no superen la comparativa amb els de 2010

  • Actualitzat:
  • Creat:

PSC-Units considera que els pressupostos presentats avui per educació, salut i cultura "no resolen els problemes i reptes que tenen els departaments" i alerten que el suposat increment "no és tal, o és res si es compara amb l'executat en anys anteriors"

Aquest matí, s'han realitzat les compareixences dels Consellers d'Educació, Salut i Cultura, per tal de presentar els pressupostos dels seus departaments.

Pressupostos Educació

"Els pressupostos en educació segueixen lluny de la inversió del 6% del PIB en educació que marca la LEC, mantenint l’educació en una situació d’infrafinançament, i no resolen els principals reptes educatius: l'infrafinançament, l'educacio inclusiva i el combat contra la segregació" ha afirmat aquest matí la diputada de Socialistes i Units per Avançar, Esther Niubó, després de la compareixença del Conseller Bargalló en la que ha presentat el pressupostos de la Conselleria d'Educació. 

Niubó ha criticat que s'anuncii que es recuperen nivells de 2010 "quan és 10 anys més tard, i tenim una societat més complexa, amb més alumnat amb NEE -s’ha més que doblat-, més població escolaritzada, i una societat més desigual"

La diputada socialista ha lamentat que no es doti pressupostàriament el pacte contra la segregació, no es recuperi el servei de menjador als instituts, que anunciïn 3 anys més tard que tot just es començarà a aplicar l'escola inclusiva de manera insuficient, o que s'hagi reduit la partida en serveis complementaris com els menjadors o el transport escolar o els plans educatius d'entorn.I ha considerat que són uns pressupostos "insuficients per abordar la millora necessària dels equipaments educatius, així com de les condicions laborals dels docents".

Pressupostos de Salut

"Ens volen fer creure que són uns pressupostos expansius però si mirem l'execució pressupostària en salut el 2019, veiem que gran part de l'increment ja s'ha gastat" ha denunciat la diputada i portaveu de salut de PSC-Units, Assumpta Escarp, en la rèplica a la compareixença de la consellera Alba Vergés per presentar els pressupostos de salut.

Escarp ha volgut desmuntar la comparació amb els pressupostos del 2010 amb la que la consellera ha defensat la proposta per 2020, alertant que en una dècada la salut pública i les amenaces globals han canviat "i hauríem d'estar molt per sobre en la despesa d'aquell any, però ens trobem per sota". Per la diputada socialista això suposa tenir "una primària desatesa, unes inversions sota mínims, uns serveis no recuperats, els professionals maltractats i unes enormes llistes d'espera". En aquest sentit, Escarp s'ha preguntat si els 20 milions d'euros per llistes d'espera resoldran alguna cosa "quan el conseller Comín en volia posar 98 i encara estem com estem" i ha lamentat que s'hagi renunciat a les 48 hores per ser atès a la primària i es passi a les 72h.

Pressupostos de Cultura

"A Catalunya tenim una emergència cultural, un problema estructural que fins que no el resolguem no podrem resoldre els reptes que tenim per davant" ha alertat el portaveu de cultura de PSC-Units, Rafel Bruguera, en la rèplica posterior a la compareixença de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Bruguera ha lamentat que de 2010 ençà el pressupost en cultura "no hagi fet més que davallar sistemàticament, posant en risc el sector, amb una retallada del 35%". Pel diputat socialista, "s'ha perdut pes quantitatiu i qualitatiu" i ens sitúa molt lluny d'altres països del nostre entorn "representant un esquifit 0'65% del pressupost quan a Dinamarca es destina el 3'4%, o a Holanda el 2'7%".

Finalment, Bruguera ha enumerat els debats pendents que cal fer en política cultural, com el paper de TV3 i els mitjans públics de la CCMA en l'impuls del sector audiovisual, el paper del CoNCA, l'estatut de l'artista i del creador, o la greu situació dels museus, mancats d'una política d'exposicions a l'alçada de la seva funció difusora.

Paraules clau: