Aquest Congrés posa les bases d'una alternativa clara de govern

  • Actualitzat:
  • Creat:

Carles Martí, Esther Niubó, Raúl Moreno, Jordi Terrades i Lluïsa Moret, ponents de les 5 comissions del XIV congrés del PSC, expliquen les principals decisions debatudes i aprovades pels delegats i delegades al llarg del dia d'avui.

Al llarg d'aquest dissabte els 1069 delegats i delegades han debatut a les comissions del XIV Congrés del PSC, "organització i estatuts", "Estratègia", "Una Catalunya unida en la diversitat i ben governada", "Una Catalunya Roja" i "Una Catalunya verda i lila", les aportacions fetes al document marc, a través de més de 1200 esmenes, pels i les militants socialistes.

 

ESTRATÈGIA 


Carles Martí ha estat l'encarregat d'explicar els treballs en la comissió d'estratègia, de la que ha destacat la necessitat de "reconstruir l'alternativa de la socialdemocràcia, en una línia ben diferenciada del neoliberalisme i les polítiques de replegament identitari i proposant solucions als problemes de fons". En aquest sentit, Martí ha explicat que la ponència considera que Catalunya "viu en una societat fragmentada i bloquejada" i que el PSC "és la força superadora de blocs per sortir d'aquesta situació. Estem preparats per assumir el lideratge" ha conclòs.UNA CATALUNYA UNIDA EN LA DIVERSITAT I BEN GOVERNADA

Pel que fa a la comissió 2. "Una Catalunya unida en la diversitat i ben governada" Esther Niubó ha explicat que el PSC "referma la seva aposta pel federalisme" fent un reconeixement de "Catalunya com a nació i d'Espanya com a nació de nacions". Pel que fa a la llengua, Niubó considera que el PSC "hem obert el debat i l'hem enriquit amb aquest congrés", que aposta per "actualitzar el pacte lingüístic de manera que es garanteixi la igualtat d'oportunitats, la cohesió i la convivència. Per aquest motiu apostem per modernitzar i flexibilitzar el model d'immersió adaptant-lo a la realitat de cada centre, amb l'objectiu que els nens i nenes dominin el català i castellà, i també l'anglès al final de la seva escolarització" ha explicat la ponent que, també ha destacat el compromís del PSC amb Europa i l'europeisme i ha recordat que les prioritats a Europa seran "el combat contra les desigualtats, impulsar el pacte verd europeu, reforçar i la política exterior i de seguretat, i donar una resposta solidària a la migració i a les persones refugiades".

UNA CATALUNYA ROJA

"A la comissió Una Catalunya Roja hem recollit les polítiques essencials per capgirar la situació d'emergència social que viu Catalunya" ha explicat Raúl Moreno, ponent de la Comissió 3, que considera que el debat "ha servit per posar les bases d'una alternativa clara de govern". Moreno ha refermat "el compromís dels i les socialistes per l'escola pública de qualitat incorporant l'aprenentatge de l'anglès com a tercera llengua així com educació efectivo-sexual al currículum educatiu de totes les etapes educatives". Pel que fa a Universitats, el PSC reclama un finançament públic suficient i sostenible i considera que "cal reduir el 30% dels preus de matrícula ja".

Finalment, pel que fa a les pensions, Raúl Moreno ha expressat el compromís dels i les socialistes en "blindar el sistema de pensions a la constitució i garantir poder adquisitiu en base IPC real". Respecte inclusió, ha destacat la necessitat de crear una única prestació social associada al nivell mínim d'ingressos, que tracti de simplificar les més de 150 prestacions existents actualment, amb l'objectiu d'aconseguir un sistema més eficaç d'inclusió de lluita contra la pobresa. El PSC també proposa "que les famílies monoparentals tinguin accés a les prestacions, avantatges fiscals i descomptes que actualment disposen les famílies nombroses" i "una política per lluitar contra el sensellarisme amb una aposta decidida per nous models d'accés a l'habitatge".

UNA CATALUNYA VERDA

Jordi Terrades, ponent de la comissió 4, ha explicat que el PSC "constatem l'emergència climàtica i la importància especial de la transició energètica, que és el desllorigador que ens ha de portar a un nou model productiu d'emissions zero". Terrades ha indicat que els i les socialistes han aprovat proposar instal·lar en el proper deseni com a mínim 10.000 megawatts nous d'energies renovables i fer una aposta decidida per la innovació en indústria i serveis: "perquè no volem quedar fora del futur mercat mundial, i a la vegada cal una renovació del sistema que mantingui criteris de sostenibilitat ambiental". Els socialistes també defensen una mobilitat sostenible i proposaran que els Govern de Catalunya i Espanya "es posin d'acord per recuperar ambdós els nivells d'inversió a rodalies i regionals". Finalment, el PSC també ha aprovat una defensa clara del benestar i dret dels animals "que fins ara no constava en l'ànima del partit".

UNA CATALUNYA VIOLETA

Finalment, Lluïsa Moret, ponent de la comissió 4, ha explicat el "compromís del PSC de forma clara i explícita amb el feminisme, de manera que el feminisme es converteix en un eix transversal que ha de creuar les propostes programàtiques del partit". En aquest sentit els i les socialistes insten a legislar per evitar la bretxa salarial, apostar per millorar els instruments vinculats amb la corresponsabilitat i un compromís directe contra la violència masclista. Pel que fa a polítiques LGBTI, Moret ha explicat que els i les socialistes "dotarem de pressupost suficient per garantir l'eficàcia de la llei 11/2014 drets LGBTI i per erradicar l'homofòbia, lesbofòbia i transfòbia i la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista". En aquest sentit, ha destacat la incorporació del consentiment explícit de les dones "que es converteix en element claríssim a l'hora de qualificar els delictes sexuals."

Per últim, la ponència també ha incorporat la lògica del cicle de vida," apostant per la mort digna" però també centrant-se en la infància "incorporant l'etapa 0-3 dins del sistema educatiu amb els recursos necessaris" així com posar el focus en l'adolescència "com a etapa transcendental que fins ara ha estat oculta per les polítiques públiques", i en la que ha incidit en la discriminació que generen els horaris compactats, "en no permetre garantir les beques menjador i en suposar un factor de risc per patir trastorns alimentaris als adolescents que mengen sols a casa".

Paraules clau: