Aprovada la primera llei europea contra el malbaratament alimentari

  • Actualitzat:
  • Creat:

La mesura, impulsada pel grup socialista, tira endavant amb el suport de tots els grups parlamentaris

35 quilos cada any. Segons un estudi de la UAB i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) amb dades de l'any 2011, aquesta és la quantitat de menjar que cada persona malbarata. Al conjunt de Catalunya es llencen al cubell de les escombraries al voltant d'unes 262.000 tones d'aliments que comporten unes pèrdues econòmiques de 840 milions d'euros.

 

L’Organització per l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides (FAO), destaca que un terç dels aliments al món es llença. A les llars, el rebuig augmenta fins al 58%.

 

El grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, en un afany per impulsar l’acció d’un Govern de Catalunya bloquejat, que ni legisla ni governa, ha agafat la iniciativa tot impulsant lleis contra les desigualtats i, en aquest cas, contra el malbaratament.

 

El diputat socialista encarregat de defensar la iniciativa, Raúl Moreno, ha assegurat que es tracta "d'una llei innovadora i que tindrà connotacions econòmiques, ambientals i socials". La llei és la primera en l'àmbit estatal i europeu que controla tots processos de la cadena alimentària i distribució dels aliments.

 

La llei obliga a entitats com escoles, hospitals o empreses alimentàries a tenir un Pla de Reducció del Malbaratament i els aliments que s’acaben llençant. També obliga a restaurants, hotels i empreses de càtering a donar envasos reutilitzables perquè els clients es puguin endur el menjar que ha sobrat.

 

Per últim, la llei insta a les empreses de subministrament i distribució d'aliments a abaixar els preus a productes de consum preferent i amb una caducitat pròxima. A més, permetrà negociar la venda i distribució d'aquests aliments entre associacions, empreses comercials i productors.

 

 

 

 

 

Aquí teniu alguns enllaços que fan referència a l’aprovació d’aquesta llei en alguns mitjans de comunicació.

 

Tv3:https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/el-parlament-aprova-per-unanimitat-la-llei-per-reduir-el-malbaratament-alimentari/video-amp/6033511/

 

Rac1:https://www.rac1.cat/societat/20200303/473956988076/malbaratament-restaurants-catalunya-parlament-menjar-multes-llei.html

 

Ara:https://www.ara.cat/societat/restaurants-hauran-oferir-taper-clients-llei-malbaratament-alimentari_0_2410559052.html

 

ElPeriódico:https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200304/los-restaurantes-catalanes-tendran-envases-biodegradables-gratis-7875168?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=cm

 

 

 

Aquí teniu l’enllaç a la roda de premsa del diputat Raúl Moreno

 

Aquí teniu el text del dictàmen de la llei aprovada: 

 

 

 

 

 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: