Presenten la Declaració de Barcelona, el full de ruta per a la reforma constitucional

  • Miquel Iceta i Pedro Sánchez
  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC i el PSOE es reuneixen per establir els principals punts per “fugir de la falsa disjuntiva del blanc o negre, o ruptura o immobilisme”

Miquel Iceta i Pedro Sánchez, en un moment de la compareixença a la seu del PSC
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, en un moment de la compareixença a la seu del PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han presentat aquest divendres la Declaració de Barcelona, un “document en què els socialistes mostrem el nostre projecte, el camí en comú dels socialistes catalans i espanyols, i que demostra que hi ha alternativa, que hi ha solució, i que hi ha motius per no resignar-nos”, ha ressaltat Iceta després d’”agrair la sensibilitat política i el compromís del PSOE en un moment especialment delicat per a Catalunya”.

En aquest sentit s’ha pronunciat també el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha assenyalat que “aquesta declaració conjunta demostra la unitat d’anàlisi, de vies de solució comunes, de camí compartit de PSC i PSOE”, unes propostes que passen principalment per la reforma de la Constitució espanyola.

Sánchez ha destacat que “la Declaració de Barcelona fuig de la falsa disjuntiva entre dues úniques opcions: o blanc o negre, o ruptura o immobilisme” i ha recordat que “la política va més enllà de l’estricte i escrupolós compliment de la llei, perquè sinó governarien els jutges” i ha sentenciat que “cal reivindicar la llei, sí, però també la política y els punts de trobada”. Iceta ha afegit que, “efectivament, complint la llei no es resol el problema”.

Els dos líders han destacat que el document estableix solucions immediates i de fons i, en aquest sentit, Sánchez ha convidat el conjunt de forces polítiques parlamentàries a ajudar els socialistes a abordar els punts d’aquesta reforma “imprescindible per recomposar consensos trencats”. Una reforma federal, ha insistit el secretari general del PSOE, que "no només aborda la qüestió territorial i de finançament, sinó també el blindatge de drets i llibertats”.  Un canvi, ha conclòs Sánchez, "molt necessari després de gairebé 40 anys d’aprovació de la Constitució”.

 

CRISI DE GOVERN

Miquel Iceta s’ha referit als canvis en la composició del Govern de la Generalitat, uns canvis que “demostren que estem en fase de descomposició política”. Per al primer secretari del PSC, “el problema de fons no són els canvis de govern, sinó la mala tria d’objectius i d’instruments per part dels independentistes”. Iceta s’ha mostrat especialment sorprès pel cessament del conseller d’Interior, Jordi Jané, que fa tot just una setmana va aconseguir que es reunís la Junta de Seguretat després de 8 anys. “Sembla que el castiguen, enlloc de premiar-lo, que seria el més lògic”, ha lamentat.

 

Accès directe a la Declaració de Barcelona (en català)

Acceso directo a la Declaración de Barcelona (en castellano)

 

 

Fitxers adjunts: