Actualitat

Jaume Collboni: “Defensem polítiques públiques fermes i viables per reduir el preu del subministrament elèctric”

28 setembre 2021

Jaume Collboni
El PSC presenta mocions als ajuntaments en defensa de les accions per aturar l’augment de la tarifa de la llum.

El PSC presentarà als ajuntaments on té representació mocions en defensa de la gestió feta pel govern espanyol davant l’augment de la tarifa de la llum. El text, treballat des de les secretaries de Política Municipal, Infraestructures i Territori, i la d’Indústria, Energia i Transició Digital, insta el Govern de la Generalitat a que, d’acord amb les seves competències, exigeixi a les empreses subministradores el manteniment i la revisió de la xarxa elèctrica. Com ha explicat el secretari de Política Municipal i primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, “és inadmissible que a més de l’encariment temporal del preu, els consumidors pateixin talls de llum que es produeixen de forma repetida en alguns barris, per aquesta manca de supervisió”.

Des del Govern d’Espanya, per mitjà del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, es treballa des del 2018 per revertir la situació provocada per l’anterior Executiu del PP i promoure polítiques públiques en favor de l’energia renovable i la transició energètica.

“Aquest endarreriment ha comportat que gran part de l’encariment del preu de la llum que patim aquests darrers mesos sigui conseqüència d’aquesta flagrant inacció de PP” segons el Secretari de Política Municipal, Jaume Collboni.

Per aquest motiu, el Govern Socialista ha endegat una sèrie de polítiques com ha estat l’adopció de l’Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica 2019-2024, la primera estratègia en matèria d’energia aprovada per un Executiu espanyol, que vetlla per aquells consumidors més vulnerables i que més es veuen afectats per l’encariment del preu de la llum.

També s’ha aprovat un decret llei per a l’ampliació de la prohibició del tall de subministrament, creant el Bo Social Tèrmic (BST), i ampliant els supòsits per accedir a el Bo Social Elèctric (BSE) per a consumidors vulnerables. D’aquesta manera s’amplia la cobertura d’aquestes llars més vulnerables, que no podran patir talls de subministrament en cas d’impagament com a mínim durant sis mesos, en comptes dels quatre actuals. A més es beneficiaran d’una nova figura aprovada: un subministrament vital energètic (mesura plantejada l’any 2019) que vol garantir una potència elèctrica de 3,5 kW a les llars.

A més, recentment s’ha fet públic l’Avantprojecte de Llei de creació del Fons Nacional per a la Sostenibiliat del Sistema Elèctric per tal de reduir la factura al voltant del 15% en els propers anys. També, mesures temporals i cojunturals com la reducció de l’IVA del 21% al 10% i la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica (IVPEE) del 7%, que es prorrogarà fins al 31 de desembre.

Finalment, la darrera mesura aprovada pel Consell de Ministres ha estat un pla de xoc sense precedents a Europa, amb el qual el Govern d’Espanya retallarà els beneficis extres de les principals empreses energètiques per “limitar” l’efecte del gas i abaratir així la factura de la llum. En concret, es retindrà una part dels diners que les elèctriques guanyen de més gràcies al funcionament del mercat majorista per traslladar-los directament al consumidor final (tant si té contractada una tarifa regulada com lliure) i a les petites i mitjanes empreses.

Així, les grans empreses energètiques hauran de retornar el 90% dels ingressos extraordinaris obtinguts, segons els càlculs de l’Executiu uns 2.600 milions d’euros fins al 31 de març. A aquestes mesures s’afegeix la reducció del 5,1% al 0,5% en l’impost especial de producció d’energia elèctrica, cosa que comportarà que l’Estat deixi de recaptar 380 milions d’euros aquest últim trimestre.

L’objectiu del pla dissenyat pel Govern d’Espanya és aconseguir que al finalitzar aquest any 2021, un ciutadà hagi pagat per la llum una quantitat molt similar a l’abonada en un any com 2018 descomptant, com a màxim, l’IPC general.

En definitiva, per al responsable de política municipal dels i les socialistes catalans “el Govern espanyol treballa en un pla per fer que la pujada desmesurada del preu de l’energia en el mercat majorista tingui un impacte mínim en el rebut que paguen els ciutadans i les ciutadanes. Avançar de manera ferma en la reforma del sistema elèctric és el millor full de ruta per poder complir amb l’Agenda 2030 i assolir l’objectiu de desenvolupament sostenible número 7, que exigeix als països garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna”.

El tweet destacat