Actualitat

Entrevista a Narcís Serra: “Si es volen resoldre problemes polítics la solució estable i única és el diàleg”

24 novembre 2022

"Si es volen resoldre problemes polítics la solució estable i única és el diàleg"

Narcís Serra (1943), actualment president de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), fou un dels principals protagonistes de la victòria socialista de 1982, que fa unes setmanes comemoràvem. Conseller de Política Territorial i Obres Públiques del Govern Tarradellas (1977-1979), alcalde de Barcelona amb les primeres eleccions municipals democràtiques (1979-1982), va ser cridat per Felipe González per formar part del seu primer gabinet, com a Ministre de Defensa (1982-1991), sent l’artífice de la reforma democràtica de l’Exèrcit. Finalment, fou Vicepresident del Govern d’Espanya entre 1991 i 1995. També va ser primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya des de 1996 a l’any 2000. El seu llarg currículum es completa amb la presidència de diferents institucions catalanes, espanyoles i de caire internacional. Una llarga experiència, amb grans responsabilitats que sempre ha exercit fidel als valors del socialisme democràtic.

Narcís Serra respon a aquesta entrevista a l’Endavant!, elaborada pel periodista Francesc de la Torre, el passsat 21 de novembre, el mateix dia que es commemoren 22 anys del vil assassinat d’Ernest Lluch, ministre de Sanitat i Consum de 1982 a 1986, a mans de la banda terrorista ETA. En Narcís comença parlant d’ell i la seva empremta.


(P) Què diria d’Ernest Lluch i de la seva figura 20 anys després? 

(R) Que cada any que passa més important és la seva petjada. Els terroristes van segar la vida d’un professor que tenia un pis al País Basc que va fer una reforma sanitària exemplar. Avui, dues dècades després, la seva pèrdua irreparable ens continua afectant moltíssim.


(P) Com recorda avui Narcís Serra la victòria socialista del 82?

(R) Va ser una nit d’alegria desbordant. Vaig tenir una barreja de sentiments, d’alegria i preocupació, perquè el grandíssim suport de la societat espanyola ens donava una gran responsabilitat.


(P) El president del Govern Espanyol de l’època, Felipe González, era conegut per ser un polític dialogant. A Catalunya, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, demana avui diàleg de manera reiterada al president Aragonès. Què n’opina vostè del diàleg en política i de la petició del líder dels socialistes catalans?

(R) Si es volen resoldre problemes polítics la solució estable i única és el diàleg, l’acord i el consens. Per posar un exemple, les victòries militars de la història no han donat mai solucions estables. Els tractats sí que han donat resultats. Estem obligats a fer una política de diàleg. La de la força i la de la violència no porten mai a solucions estables.


(P) Amb el govern espanyol del 82 es van impulsar lleis molt importants per garantir els drets bàsics de la ciutadania. Quines lleis i polítiques d’aquella etapa destacaria per tot el que van suposar per a Espanya?

(R) Tot el que va suposar la transformació de l’estructura d’ajuts i modernització a la societat, la universalització de la protecció sanitària, l’educació obligatòria fins els 15 anys, la Llei de Reconversió Industrial, clau per a la modernització de l’economia espanyola, o la Llei Orgànica de Defensa.

(P) Tornarem a viure èpoques de grans avenços i progrés com la seva? 

(R) Ho desitjo, però ho dubto. Hem viscut anys transformadors de la societat espanyola. Serà molt difícil tenir períodes amb tants avenços com els d’aquella època.


(P) L’oposició de llavors… era com la que avui té el president Pedro Sánchez? 

(R) Només cal recordar el “váyase señor González”. El Partit Popular sempre practica la mateixa oposició d’atac constant i personal, d’insult, inventant, sense tractar mai els temes a fons.


(P) Espanya és un país amb una democràcia avançada homologable a la resta de països europeus? A Catalunya alguns partits polítics en discrepen… 

(R) Perquè sinó no tindrien argumentari per defensar el que defensen. Espanya ha fet grans avenços democràtics com són la protecció de gènere, en matèria de llibertat personal i drets de les dones. Hem avançat molt i estem al capdavant de molts països europeus. Aquesta és una tasca permanent.


(P) Vostè, a més, ha estat membre fundador, primer secretari, Conseller, Diputat, i alcalde de Barcelona. Com veu el PSC actual? 

(R) Amb vitalitat i en molt bones mans. En Salvador Illa és el líder que necessitàvem per aquesta etapa. Veig un partit tranquil, vital i treballador.


(P) Jaume Collboni és el flamant candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona. Què li diria a la ciutadania perquè aposti per aquest projecte d’esquerres? 

(R) És jove i té l’empenta i formació necessàries per recuperar l’alcaldia socialista a Barcelona. Per si no fos suficient, té al darrera el partit més municipalista de Catalunya.


(P) Un polític de la seva experiència i trajectòria, què en pensa de l’oposició que fa l’actual PSC i del seu primer secretari davant la inestabilitat i debilitat de l’actual govern català? 

(R) Salvador Illa està enfocant molt bé l’oposició. És una lliçó per a altres partits. Illa és serenitat, treball i solucions. Ho va demostrar al Ministeri de Sanitat i ho demostra ara.


(P) I ja per acabar. Recentment vostè ha afirmat que va autoritzar dispositius del Centre Superior d’Informació de Defensa, el CESID, per preservar la figura del Rei emèrit, Juan Carlos I, i que ho tornaria a fer. S’ha generat certa controvèrsia. Com ho va viure llavors?

(R) Hi havia la necessitat de protegir i donar seguretat al Rei i així es va fer.