Actualitat

“Bases per a una Llei de sistema de policia de Catalunya”. Per Ramon Espadaler, Judith Alcalà i Marc Cruces.

20 gener 2023

"Bases per a una Llei de sistema de policia de Catalunya"
Ramon Espadaler i Judith Alcalà son els responsables de Seguretat i Convivència al Govern Alternatiu de Catalunya. Marc Cruces és assessor al grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar al Parlament de Catalunya. 

 

En un context com l’actual, de profunds canvis demogràfics, socials, econòmics i sociològics, establir el marc de relació i coordinació entre els diferents cossos policials que depenen de les administracions catalanes és absolutament fonamental. Una correcta interacció entre el Cos de Mossos d’Esquadra, cos que és i ha de seguir essent el cos policial de referència a Catalunya, Cos d’Agents Rurals i Policies Locals, així com amb la resta de cossos de policia estatals és quelcom necessari per donar resposta a totes les problemàtiques a què es puguin enfrontar les nostres societats.

Amb aquest objectiu, el Govern Alternatiu de Catalunya acaba d’aprovar un document de bases per a una Llei de sistema de policia de Catalunya, un instrument que ha de servir per assolir el objectius anteriorment esmentats i que requereix d’un consens polític (entre els principals grups parlamentaris) , institucional (amb el món local) i també entre els agents socials, particularment els sindicats policials.  

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006 confereix a la Generalitat l’ordenació de les policials locals, mentre que l’Estatut de 1979 li atorgava la potestat de coordinar les actuacions d’aquestes. Es tracta, doncs, d’un salt competencial de considerable importància, que hauria d’haver-se acompanyat d’un nou marc normatiu. La situació, però, és molt diferent, ja que les policies locals i la Guàrdia Urbana de Barcelona encara es regeixen per normativa de més de trenta anys.

El Govern Alternatiu considera que el sistema de policia de Catalunya ha de regir-se per tretze principis fonamentals i irrenunciables: eficàcia i eficiència, col·laboració i cooperació entre administracions i cossos policials, proximitat, ple respecte a l’autonomia local, participació ciutadana, transparència, atenció especial als col·lectius vulnerables, respecte al codi ètic de la policia de Catalunya, incorporació de la perspectiva de gènere i la feminització, aposta decidida per la interculturalitat, formació única, continuada i de qualitat, així com la separació entre les esferes política i policial i al sostenibilitat social i ambiental.  

La Llei del sistema de policia de Catalunya, que s’ha d’ocupar particularment dels municipis que no disposen de policia local, a més, haurà d’abordar aspectes com el sistema unificat de selecció de personal, la unitat de deontologia i d’afers interns que doni suport a les policies locals, la unitat d’avaluació de serveis, els procediments normalitzats de treball a disposició dels cossos policials, la planificació de la seguretat, l’ús de les noves tecnologies i l’ús d’armament. També la creació d’òrgans per a la protecció de col·lectius vulnerables, les enquestes de victimització, l’impuls a la mediació i la prevenció, els serveis conjunts entre policies locals i el Cos de Mossos d’Esquadra i la validació dels mecanismes de control interns i externs de la policia.

Aquests objectius s’han de treballar des d’uns valors irrenunciables i que són inherents a l’actuació policial, com són el compromís, la integritat, la imparcialitat, la voluntat de servei, la professionalitat i l’exemplaritat.

Document de bases per a una llei de sistema policial de Catalunya