Actualitat

La memòria democràtica dins del Pla d’Acció del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica

17 abril 2025

Reforçar les polítiques de memòria, les conviccions democràtiques i la lluita contra el feixisme i la intolerància.

Aquest objectiu departamental està vinculat a l’objectiu 5.5 del Pla de Govern.

La implantació de les polítiques de memòria ha suposat un impuls significatiu i una projecció pública de la memòria democràtica, que n’ha permès la recuperació. Aquestes polítiques es fonamenten especialment en el reconeixement de la pluralitat de memòries i en la restitució de la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Aquesta tasca de recuperació té un indubtable caire commemoratiu, però també es concep com una oportunitat per promoure la recerca a l’entorn de la història col·lectiva del període 1931-1980 i, alhora, és una via per difondre, entre les generacions presents i futures, el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats en una societat democràtica, i més ens uns moments en què l’auge de l’extrema dreta a tot el món ens empeny a vincular les polítiques de memòria amb la prevenció, per evitar que mai mes no torni el feixisme a casa nostra.

Malgrat els importants avenços dels últims anys, es considera necessari prosseguir impulsant actuacions de recerca, localització, recuperació i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, així com consolidar una cultura cívica democràtica i el reconeixement de l’antifranquisme i la reparació de les víctimes.

Mesures

6.1.Fomentar la memòria democràtica; reforçar les entitats memorialistes i el desenvolupament local, i posar en valor el paper de la dona.

-Impuls per a l’aprovació de la Llei de memòria democràtica per crear, consolidar i ampliar els instruments i recursos per desenvolupar-la. -Consolidació d’una cultura cívica democràtica i de coneixement històric del passat recent mitjançant un programa d’accions divulgatives i la potenciació de serveis educatius.

•Construcció del Memorial Bosc d’Empremtes.

•Consolidació i rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

-Impuls del desenvolupament del Banc de la Memòria Democràtica i desplegament territorial de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica.

•Actualització de la documentació del Cens de simbologia franquista al Banc de la Memòria Democràtica.

•Senyalització dels espais de memòria i projecte stolpersteine.

Convocatòria d’ajuts i de subvencions per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica.

-Internacionalització de les polítiques de memòria: projecte Exilis.

6.2.Treballar en la recerca, localització, recuperació i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura.

Finalització del Pla de foses 2023-2025 i plantejament del nou Pla de fosses.

Pla d’acció per incrementar les proves d’identificació genètica.

Promoció de la recerca en matèria de memòria democràtica.

6.3.Impulsar el reconeixement i la reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Promoció de la reparació i el reconeixement de les víctimes.

Organització d’actes de commemoració i d’homenatge.

6.4.Difondre la història contemporània de Catalunya, especialment la de les institucions de la Catalunya republicana, i la història de la cultura catalana.

Promoció del coneixement de la història de Catalunya. Promoció de la difusió de la història de les institucions catalanes contemporànies.

Font: gencat.cat